R. Moldova va fi susținută de Japonia în realizarea programelor de mediu şi schimbări climatice

Chişinău, 15 feb. /MOLDPRES/. O delegație a Republicii Moldova a participat ieri la reuniunea globală asupra mecanismului comun de creditare (JCM), propus de Japonia în cadrul Convenției ONU privind schimbările climatice, transmite MOLDPRES cu referire la Ministerul Mediului.

Pentru a promova acest mecanism, țara noastră va primi sprijin pentru implementarea proiectelor model JCM de către Ministerul Mediului din Japonia, fondul fiduciar al Băncii Asiatice de Dezvoltare, Organizația de Dezvoltare a Tehnologiei pentru Energie Nouă și Industrială, precum şi realizarea studiilor de fezabilitate etc.

Potrivit Ministerului Mediului de la Chișinău, în 2012-2013, în Moldova s-a desfășurat un studiu pilot susținut de către Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA), care a stat la baza mecanismului JCM. „Republica Moldova are o experiență bună în implementarea proiectelor Mecanismului Dezvoltării Nepoluante, care practic se substituie prin JCM”, indică sursa citată.

Japonia, în calitate de lider, implementează mecanismul de piață JCM prin elaborarea și examinarea regulilor și ghidurilor privind etapele proiectului, documentelor-cadru adaptate țărilor pentru a promova în comun și pentru a construi capacitatea de implementare a mecanismului în țările semnatare.

Republica Moldova a devenit parte a Memorandumului JCM cu Japonia în septembrie 2022. Mecanismul de parteneriat JCM este semnat de 25 de țări.