Consiliul Local a votat proiectul „Construire Infrastructură pentru Învăţământ Dual – AGRITECH”

Consiliul Local Iași a votat miercuri, 15 februarie, proiectul „Construire Infrastructură pentru Învăţământ Dual – AGRITECH”, cheltuielile legate de proiect şi acordul de parteneriat între Universitatea pentru Ştiinţele Vieţii „Ion lonescu de la Brad”, în calitate de lider de proiect, şi Primăria Municipiului laşi, ca partener. Proiectul va putea fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
În principal, proiectul va presupune construcția în regiunea Ezăreni, pe un teren pus la dispoziție de USV Iași, a unui complex integrat pentru îmbinarea activităților teoretice cu cele practice. Practic, complexul respectiv presupune realizarea unui spațiu integrat cu toate serviciile sociale necesare: cantină, cazare, sală de sport, cât și laboratoare dotate cu echipamente de ultimă generație, pentru a se putea desfășura practica la diverse niveluri, după cum dorește fiecare universitate în parte.
Obiectivul general al proiectului constă în facilitarea inserţiei absolvenţilor pe piaţa muncii și, în acelaşi timp, de a continua pregătirea profesională la un nivel superior de calificare. De asemenea, la învăţământul dual au acces şi absolvenţii din seriile anterioare care au părăsit sistemul de educaţie după absolvirea învăţământului obligatoriu, fără să-şi finalizeze pregătirea cu o calificare sau fără competenţe care să le ofere oportunităţi de angajare. Prin burse şi alte forme de sprijin se va putea oferi sprijinul financiar pentru elevii şi studenţii care au oportunităţi economice reduse, sprijin necesar pentru a-şi urma studiile.
Consorţiul AGRITECH este format din următorii 16 membri de la nivelul Regiunii Nord – Est: lider de parteneriat – Universitatea pentru Ştiinţele Vieţii „Ion lonescu de la Brad” din laşi, Primăria Municipiului laşi, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din laşi, Liceul Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu” Miroslava, Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, Colegiul Agricol şi de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” laşi, Colegiul Tehnic „Ion Creangă”, Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza”, S.C. Interagroaliment S.R.L., S.C. Agritehnica Service S.R.L., S.C. Dicor Land S.R.L., S.C. Ram S.R.L., Municipiul Fălticeni, Oraşul Târgu Neamţ și Comuna Miroslava.
Bugetul total al proiectului este de 125.580.478,98 lei (inclusiv TVA) valoare eligibilă din PNRR, iar bugetul alocat UAT Municipiul laşi este de 1.327.306,06 lei (inclusiv TVA), sumă care va fi folosită în special pentru burse. Termenul maxim de implementare a proiectului este 30 iunie 2026.