Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a declarat joi, la Timişoara, că anul deţinerii titlului de Capitală Europeană a Culturii ar trebui să fie unul benefic pentru comunitate şi după încheiere, Ministerul Culturii având în continuare proiecte culturale şi după 2023.
Romaşcanu a subliniat că la deschiderea oficială a evenimentului de vineri va discuta cu miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană, prezenţi la Timişoara, despre înfiinţarea unui fond cultural european, care să asigure resurse financiare acestui domeniu.
„Vom avea un întreg calendar de proiecte culturale şi după ce Timişoara Capitală Culturală îşi va închide anul, iar Ministerul Culturii este un facilitator care nu face decât să servească mediul cultural cu bani şi cu infrastructură. Încercăm să fim doar sprijin, să nu fim piedică. Timişoara are experienţa Sibiului 2007 şi ar trebui ca aici să fie mai bine, vor veni oameni care vor veni să vadă oraşul acasă. Să-l ai pe Victor Brauner sau pe Brâncuşi aici sunt lucruri pe care nu le poţi vedea într-un singur loc decât aici, în Capitala Europeană. Va fi un beneficiu foarte mare şi pentru Timişoara privind cunoaşterea şi recunoaşterea, va rămâne cu infrastructură culturală, sper să rămână cu manifestări culturale cum sunt Art Encounters, Bienala şi altele, să capete o nouă dimensiune. Ministerul Culturii va continua să finanţeze astfel de proiecte, astfel încât etajul superior la care se aşează Timişoara cultural în 2023 să se menţină şi să crească în viitor. Vor fi evenimente şi în Timişoara, care îi vor duce mai departe numele, după acest an”, a afirmat Lucian Romaşcanu, într-o conferinţă de presă.
Ministrul Culturii a remarcat faptul că Timişoara 2023 înseamnă pe lângă un proiect cultural extrem de important, şi o bucurie, un cadou pe care administraţia oraşului îl oferă timişorenilor, ca public, fiind un proiect de importanţă majoră locală, dar totodată şi un proiect naţional şi internaţional.
„Nu am vrut să acţionăm într-un fel tradiţional politicianist şi să ne punem la butonieră acest eveniment important, Ministerul Culturii nu va lua scena autorităţilor locale, este un eveniment al Timişoarei şi al judeţului Timiş, iar noi (Ministerul Culturii, n.r.) doar susţinem financiar consistent acest eveniment cu 52 milioane de lei pentru proiecte culturale şi 114 milioane de lei pentru investiţii în infrastructura culturală a municipiului şi a judeţului. Avem o comisie la nivelul ministerului, care validează proiectele pe care le propun cei care le aleg din Timişoara, pentru că sunt bani publici, în rest, Timişoara are independenţă totală să facă lucrurile aşa cum consideră. Am încredere că lucrurile vor merge bine; însuşi faptul că a fost decernat premiul Melina Mercouri înseamnă că suntem în linie cu cu Bidbook şi cu calendarul Capitalei Culturale Europene Timişoara”, a detaliat ministrul Romaşcanu.
El a anunţat că la Consiliul de Miniştri ai Culturii care va avea loc în luna mai la Bruxelles va propune înfiinţarea unui fond cultural european, pentru că privind lucrurile cu frustrare, din prisma culturală, „vedem că s-au dat sute de miliarde de euro când au picat băncile, zeci de miliarde la pandemie, zeci şi sute de miliarde pentru preţurile gazelor, dar când este vorba despre cultură nu a existat ceva care să fie unitar la nivel european”.
„Voi propune înfiinţarea acestui fond finanţat de guverne, dar şi de producătorii de armament, pentru că acum fac bani mulţi, poate şi cei din energie, astfel încât să putem aplica pentru proiecte. În acest moment, proiectele culturale la nivel european sunt dedicate în special digitalizării, proiectelor efectiv culturale, mai puţin infrastructură. Îmi doresc să fac acest lucru şi din discuţiile pe care le-am avut cu trei-patru miniştri ai Culturii din UE, până acum au fost pozitivi. Vineri, voi avea o discuţie cu toţi miniştrii Culturii prezenţi la Timişoara, sunt vreo 10-14 oameni, sper să reuşim să atragem bani şi vom face şi infrastructură culturală”, a arătat ministrul Lucian Romaşcanu. AGERPRES