CEC Bank vrea să listeze în curând o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 119 milioane de euro

CEC Bank intenţionează să listeze în curând la bursă o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 119 milioane de euro, a declarat, vineri, directorul general al băncii, Bogdan Neacşu, la deschiderea oficială a şedinţei de tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Vineri, a avut loc listarea primelor două emisiuni de obligaţiuni CEC Bank, denominate în lei şi euro, pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti. Emisiunea de obligaţiuni în lei se va tranzacţiona sub simbolul bursier CECRO25, în timp ce emisiunea de obligaţiuni în euro se va tranzacţiona sub simbolul bursier CECRO25E.

„Este o zi importantă pentru noi, o premieră pentru noi ca CEC Bank, ca bancă a statului român, acţionar Ministerul de Finanţe, o bancă a României, o bancă a românilor care, iată, a făcut acest demers de a se adresa pieţei de capital motivul fiind acela de a avansa, dacă vreţi, prin programul nostru amplu de transformare, care are legătură atât cu partea tehnologică şi ce înseamnă finanţarea economiei Româneşti, dar şi diversificarea instrumentelor prin care ne finanţăm sau cu care încercăm să ne adresăm pieţei de capital. A fost un demers complex, pe alocuri complicat. Ne-am bucurat să avem foarte mulţi parteneri alături de noi. O să încep prin Bursa de Valori Bucureşti, ca partener principal şi către care cu siguranţă ne vom mai adresa în viitorul apropiat. Apoi e vorba de colegii noştri de la ASF. Şi le spun colegii noştri pentru că suntem, să zic aşa, aparţinem aceluiaşi stat român şi evident că facem aceste demersuri împreună, pentru că vrem să adresăm pieţei astfel de instrumente şi, evident, partenerilor noştri care ne-au sprijinit din punct de vedere tehnic să ajungem la acest deziderat…Această emisiune este aşadar o primă emisiune dintr-un program mult mai amplu. Astăzi s-au lansat spre tranzacţionare aceste prime 650 de milioane de lei aproximativ. Urmează încă o tranşă şi cred ca am voie să dezvălui acest lucru. Probabil vorbim de încă 119 milioane de euro, o altă emisiune de obligaţiuni care va veni foarte curând. Şi cu siguranţă programul acesta va continua”, a spus Neacşu.

La rândul său, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Gabriel Grădinescu a afirmat că instituţia a lucrat „intens pentru emiterea cu celeritate a certificatului de înregistrare a admiterii la tranzacţionare a obligaţiunilor emise de CEC Bank”. Aceste instrumente financiare vor contribui la asigurarea resurselor financiare ale instituţiei de credit pentru a continua să sprijine antreprenorii să acţioneze în multiple sectoare ale economiei.

 

„Astăzi ne bucurăm să avem alături de noi echipa CEC Bank. Anul trecut, împreună cu echipa Bursei de Valori Bucureşti, cu toţi partenerii noştri, am sărbătorit 140 de ani de la înfiinţarea Bursei. CEC Bank este o companie locală care are o istorie mai lungă decât cea a Bursei de Valori Bucureşti. Este prima bancă din România, înfiinţată la 1864. Companie deţinută de statul român. E important şi ne bucurăm din nou să vedem că suntem un partener de încredere pentru statul român şi pentru companiile deţinute de acesta. Până la urmă, Bursa de Valori Bucureşti este cea care face conexiunea între capital, capitalul privat, investitori, fonduri de investiţii şi companii, fie că acestea sunt companii private, companii de stat sau companii deţinute mixt”, a susţinut şi preşedintele BVB, Radu Hanga.

CEC Bank, banca cu cea mai lungă istorie pe piaţa financiar-bancară din România, a cărei activitate a început în 1864, a listat vineri primele două emisiuni de obligaţiuni denominate în lei şi euro, pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti, cu o valoare cumulată de peste 650 milioane de lei.

Emisiunea de obligaţiuni în lei se va tranzacţiona sub simbolul bursier CECRO25, cu o valoare totală de 175,35 milioane de lei, în timp ce emisiunea de obligaţiuni în euro se va tranzacţiona sub simbolul bursier CECRO25E, având o valoare totală de 97,3 milioane euro.

Obligaţiunile emise de CEC Bank sunt de tip senior, nepreferenţiale, negarantate, eligibile pentru cerinţe MREL. Tranşa în lei are dobândă fixă (cupon) de 9% pe an, iar tranşa în euro are cuponul de 7,5%, ambele având scadenţa 30 decembrie 2025.

Raiffeisen Bank a fost intermediar pentru cele două tranşe emise în decembrie. Asistenţa juridică a fost acordată emitentului de către Dentons, iar Clifford Chance a asistat juridic intermediarul, ambele case de avocatură participând prin birourile din Bucureşti şi din Frankfurt, iar KPMG Audit a asigurat auditarea.

Cele două emisiuni de obligaţiuni care au intrat vineri la tranzacţionare sunt primele obligaţiuni emise de CEC Bank la Bursa de Valori Bucureşti. Emisiunile de obligaţiuni vor fi folosite de CEC Bank în scopuri corporative generale, inclusiv pentru lichiditate şi îndeplinirea cerinţelor MREL.

CEC Bank este instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi cu active de peste 53,4 de miliarde lei, la sfârşitul primului semestru din 2022.

CEC Bank este o bancă universală de top pe piaţa românească şi oferă o gamă completă de produse şi servicii persoanelor fizice, IMM-urilor şi corporaţiilor mari, prin multiple canale de distribuţie: unităţi bancare, reţele de ATM, internet banking, mobile banking şi magazinul virtual CEC_IN – unde pot fi accesate produse şi servicii bancare 100% online. AGERPRES