Aproape două treimi (65%) dintre companiile din România se aşteaptă la o creştere a cifrei de afaceri, în 2023, iar şapte din zece entităţi (68,3%) estimează că vor încheia acest an cu echipe mai mari, relevă ANIS Sentiment Survey – un sondaj derulat în premieră de Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii.
Potrivit cercetării, publicată vineri, doar 4,8% dintre cei chestionaţi preconizează o scădere a veniturilor, în acest an, în timp ce 30,2% se aşteaptă la o cifră de afaceri similară cu cea din 2022.
De asemenea, 68,3% dintre companii estimează că vor finaliza 2023 cu o echipă mai mare decât în 2022, în timp ce 22,2% încă nu ştiu în ce măsură vor disponibiliza sau angaja în acest an. La polul opus se află 9,5% dintre respondenţi, care afirmă că vor avea o reducere a echipei din România.
Sondajul ANIS arată că, în anul curent, 61,9% din totalul celor intervievaţi apreciază că investiţiile clienţilor în proiecte IT vor creşte, iar 38,1% estimează o scădere la acest nivel.
„Pe de o parte, aceste rezultate ne bucură pentru că demonstrează faptul că nu se întrevede o criză la nivelul industriei locale, iar impactul celei globale este relativ redus. Pe de altă parte, o bună parte dintre membrii noştri exprimă un anumit grad de precauţie în acest an, atât în ceea ce priveşte veniturile, cât şi predictibilitatea proiectelor la care lucrează. Un singur indicator este cert în această perioadă: peste 60% dintre companii vor să angajeze, lucru explicabil prin deficitul enorm de specialişti, existent deja şi perpetuat de la un an la altul. Speranţa noastră, ca asociaţie patronală, este ca acest sentiment de precauţie să fie unul dintre scenariile pesimiste ale industriei şi, la final de 2023, după ce tragem linie, bilanţul să arate foarte bine”, explică Corina Vasile, director executiv ANIS.
La sondajul ANIS au participat aproape 50% dintre companiile membre ale Asociaţiei. Dintre acestea 23,8% sunt companii foarte mari, cu peste 20 milioane euro cifră de afaceri, 23,8% cu cifre de afaceri între 3 milioane euro şi 20 milioane euro, 20,6% cu venituri între un milion şi 3 milioane euro, şi 31,8% cu venituri de sub un milion de euro.
Înfiinţată în anul 1998, ANIS reprezintă interesele companiilor IT româneşti şi sprijină dezvoltarea industriei locale de software şi servicii, creşterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât şi a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse.
Asociaţia are peste 160 de membri – atât companii mici, cât şi multinaţionale, firme cu capital românesc sau străin, cu sedii în toate marile centre IT din ţară, cu mai mult de 47.000 de angajaţi.
Membrii ANIS generează o cifră de afaceri ce depăşeşte 3,87 miliarde de euro, echivalentul a peste 65% din totalul veniturilor generate de industria IT, la nivel naţional. AGERPRES