Zona Zoster se manifesta ca o eruptie dureroasa de buchete de vezicule cu lichid

Zona zoster este cauzata de reactivarea virusului varicelo-zosterian, acelasi virus care determina varicela. Nu poti face zona zoster daca nu ai avut varicela, insa oricine care a avut varicela poate sa faca zona zoster. Majoritatea adultilor au avut varicela in copilarie, inainte de aparitia in anii 90 a vaccinului varicelic care pretejeaza acum impotriva varsatului de vant.

Dupa ce manifestarile de varicela dispar la copil, virusul va ramane pentru totdeauna in organism, la nivelul sistemului nervos. Timp de zeci de ani, virusul va fi in stare „dormanta” (inactiv). La un moment dat, mai tarziu in viata, virusul se va reactiva si va determina aparitia zonei zoster. Virusul activ va traversa de-a lungul nervului pana la piele, pana in zona unde acesta transmite semnalele nervoase senzitive (aceasta zona de piele se numeste dermatomer). De aceea, pacientul va simti initial la nivelul pielii o senzatie de arsura sau de furnicaturi. Ulterior, odata ce virusul ajunge la piele, va apare eruptia caracteristica cu vezicule care va avea o distributie specifica: in banda de piele corespunzatoare dermatomerului, localizata doar pe o jumatate a  corpului.

Factori de risc:

  • Totusi, nu oricine care a avut varicela va face zona zoster. Nu se cunoaste exact de ce doar anumiti oameni vor face zona zoster mai tarziu in viata. Factorii de risc sunt, in special, varsta inaintata si un sistem inunitar slabit:
  • Varsta > 50 ani
  • Anumite boli care slabesc sistemul imunitar: HIV/SIDA, cancer
  • Tratament pentru cancer: radio si chimioterapia
  • Tratament imunosupresiv la pacientii cu transplant de organ
  • Persoane care au o infectie severa, au suferit un traumatism sau sunt stresate

Desi mult mai rar comparativ cu adultii, si copiii pot face zona zoster, in special daca au avut varicela in primul an de viata sau daca mama a avut varicela in ultima perioada a sarcinii. La copii, forma de boala este una usoara.

Contagiozitate

Cineva care are zona zoster va putea transmite virusul varicelo-zosterian unei persoane care nu este imunizata (nu a avut vreodata varicela sau nu a fost vaccinata cu vaccinul varicelic). Transmiterea se face prin contact direct cu leziunile deschise de pe piele. Acea persoana va face varicela si nu zona zoster.

Pentru unele persoane, transmiterea virusului poate fi periculoasa. Astfel incat, pana cand veziculele nu fac crusta, esti contagios si trebuie sa eviti contactul cu persoanele care nu sunt imunizate si in special, cu pacientii cu imunitate scazuta, femeile gravide si nou-nascutii.

Semne si simptome

Din momentul in care au aparut primele simptome si pana cand eruptia va dispare complet pot trece 3 pana la 5 saptamani.

Zona zoster incepe cu o senzatie de arsura, mancarime sau cu o durere strafulgeratoare intr-o anumita zona a pielii, localizata doar pe o jumatate a toracelui, abdomenului sau fetei sau pe o portiune a bratului sau membrului inferior. In acest stadiu, cand eruptia caracteristica nu a aparut inca, durerea poate fi confundata cu durerea din alte afectiuni la nivelul inimii, plamanilor sau rinichilor. Pielea poate deveni atat de sensibila, incat pacientul poate sa nu mai suporte atingerea sau frecarea cu hainele.

Dupa aproximativ 5 zile, pielea devine rosie si usor in relief. Pe acest rash, dupa 1-3 zile apar vezicule cu lichid grupate, care formeaza o linie continua care urmeaza cu aproximatie zona de piele aferenta nervului infectat (denumita dermatomer). Veziculele vor continua sa apara gradual de-a lungul a 2-7 zile, existand vezicule in diverse stadii de evolutie. Veziculele sunt dureroase si pruriginoase (provoaca senzatie de mancarime) si uneori pot fi de dimensiuni mari. In final se vor sparge, vor forma cruste si se vor vindeca fara cicatrici in decurs de 2-3 saptamani.

Pacientul poate avea astenie, febra joasa si dureri musculare usoare.

Mergi cat de curand la medicul de familie sau dermatolog daca banuiesti ca ai zona zoster pentru a incepe cat mai rapid tratamentul, acesta fiind cu atat mai eficient cu cat este administrat in primele 72 de ore de boala.

Este important sa contactezi de urgenta medicul in urmatoarele situatii:

  • Cand durerea si rash-ul au aparut in jurul ochiului
  • Daca ai > 60 de ani
  • Daca tu sau una din persoanele cu care stai in casa aveti un sistem imunitar compromis (ca urmare a cancerului, unor medicamente imunosupresoare sau unor boli cronice)
  • Daca rash-ul este diseminat si foarte dureros

Complicatii

Posibilele complicatii sunt:

  • Nevralgia postherpetica – este cea mai frecventa complicatie. 10-15% din pacientii cu zona zoster vor experimenta durere severa de lunga durata la nivelul zonei de piele unde au aparut veziculele, chiar dupa ce eruptia s-a vindecat complet. Durerea poate persista luni de zile si foarte rar, ani, avand un impact semnificativ asupra calitatii vietii. Durerea severa este mai frecventa la pacientii in varsta si se insoteste de o sensibilitate extrema la caldura si frig in zona de piele afectata.
  • Herpes zoster oftalmicus – apare cand eruptia implica ochiul. Poate afecta temporar sau definitiv vederea, putand cauza orbire si este foarte dureroasa.
  • Hepes zoster care se extinde la nivelul urechii – se numeste si sindromul Ramsay Hunt sau zoster geniculat. Apare cand eruptia afecteaza nervul facial. Poate cauza surditate si tulburari de echilibru. Se poate manifesta cu paralizie Bell (pareza faciala periferica).
  • Suprainfectia bacteriana a pielii – daca veziculele nu sunt ingrijite adecvat, se poate produce suprainfectia bacteriana a zonelor de piele deschise.
  • Foarte rar – pneumonie, encefalita (inflamatia creierului), deces (la pacientii imunocompromisi)

Diagnostic

Zona zoster este dificil de diagnosticat inainte de aparitia eruptiei caracteristice. Odata insa ce veziculele s-au format, medicul dermatolog va pune diagnosticul pe baza examenului clinic.

Foarte rar, cand diagnosticul este incert, mai ales la pacientii imunocompromisi, medicul va recolta celule de la nivelul zonei de piele afectate pentru a fi examinate in laborator sau va recomanda efectuarea unor analize:

  • Culturi virale si determinarea anticorpilor specifici (prin imunofluorescenta directa) din lichidul din interiorul veziculelor sau leziunile de la nivelul corneei
  • Test PCR (Polymerase chain reaction) cu detectarea ADN-ului viral din lichidul din interiorul veziculelor, leziunile de la nivelul corneei, sange, etc.
  • Test Tzanck (frotiu Tzanck) – permite examinarea lichidului si celulelor din vezicula; testul are sensibilitate si specificitate mai scazuta fata de testele de mai sus deoarece nu poate distinge intre virusul varicelo-zosterian si virusul herpes simplex.

Daca eruptia este in aproprierea ochiului sau a urechii, medicii specialisti oftalmolog, respectiv ORL-ist vor fi inclusi in ingrijirea ta.

Tratament

Nu exista un tratament care sa vindece zona zoster, insa anumite medicamente vor ameliora simptomele.

Daca afectiunea este diagnosticata in primele 72 de ore de la aparitia rash-ului, medicul va prescrie medicamente antivirale (aciclovir, famciclovir si valaciclovir) care vor ameliora simptomele si vor reduce durata bolii si riscul de dezvoltare a durerii cronice. Daca crezi ca ai putea avea zona zoster, mergi cat mai repede la medicul dermatolog sau medicul de familie pentru initierea prompta a tratamentului.

Zona de piele cu eruptia cu vezicule trebuie spalata cu delicatete cu apa rece, o data sau de doua ori pe zi. Comprese cu lotiune cu calamina, solutie 5% acetat de alumininu (solutie Burow) si bai caldute de ovaz ar putea ajuta la ameliorarea senzatiei de mancarime. Medicul poate recomanda un unguent cu antibiotic pentru a trata o infectie bacteriana la nivelul zonelor deschise.

Odata aparuta nevralgia postherpetica, sunt disponibile mai multe tipuri de medicamente al caror scop este modificarea modului in care semnalele dureroase sunt percepute la nivelul sistemului nervos central. Medicamentele antialgice obisnuite nu au un efect pentru acest tip de durere. Tratamentul este recomandat de medicul specialist neurolog:

  • Agenti neuroactivi (ca de exemplu, antidepresive triciclice)
  • Medicamente antiepileptice (ca de exemplu, gabapentina, pregabalin)
  • Medicamente narcotice si non-narcotice, administrate sistemic (opioide) si topic (pach-uri si creme cu lidocaina)

Pacientii cu herpes zoster oftalmic trebuie sa fie consultati de urgenta de un medic oftalmolog.

Internarea in spital este indicata in cazul pacientilor cu:

  • Simptome severe
  • Imunodepresie
  • Prezentare atipica (eg, mielita)
  • Implicarea a mai mult de 2 dermatomere
  • Zona zoster diseminata
  • Suprainfectie bacteriana faciala severa
  • Afectare oftalmologica
  • Afecare cerebrala

Preventie

Tratamentul antiviral prompt, initiat in primele 72 de ore de la aparitia rashului si durerii, poate preveni dezvoltarea nevralgiei postherpetice.

In teorie, vaccinul standard varicelic administrat copiilor ar trebui sa previna aparitia zonei zoster mai tarziu in viata. Totusi, este un vaccin nou, folosit din 1995,  astfel incat este nevoie de timp pentru a se putea afirma acest lucru.

In SUA, Centrul pentre Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC – Centers for Disease Control and Prevention) si FDA (Food and Drug Administration) au aprobat in 2017 vaccinul Shingrix pentru preventia zonei zoster si a nevralgiei postherpetice la adultii sanatosi incepand cu varsta de 50 de ani. Shingrix  este un vaccin cu virus inactivat si trebuie administrat in doua doze la interval de 2-6 luni. Eficacitatea acestui vaccin nou este de peste 90%, comparativ cu cea a vaccinului mai vechi, Zostavax (vaccin cu virus viu-atenuat introdus in 2005), care este doar de 51% pentru maximum 5 ani si care din 2020 nu se mai foloseste in SUA, desi continua sa fie utilizat in alte tari din lume. Se recomanda administrarea Shingrix inclusiv la persoanele care nu sunt sigure ca au avut varicela in copilarie, care au avut deja un episod de zona zoster sau care au fost vaccinate cu Zostavax.

Prognostic

Majoritatea pacientilor se va vindeca complet dupa un episod de zona zoster, fara durere reziduala, iar culoarea pielii va reveni la normal. Foarte rar, cineva care a avut zona zoster va mai face un nou episod: 2% in populatia generala, insa acest procent poate creste la 20% la pacientii cu SIDA. Nevralgia post-herpetica poate continua luni de zile sau chiar ani. Uneori, la nivelul zonei de piele unde a fost rash-ul, poate sa ramana o modificare a culorii, in special inchiderea la culoare a pielii.

Surse de informatie:

www.mayoclinic.org
www.medlineplus.gov
www.emedicine.medscape.com
www.my.clevelandclinic.org
www.health.harvard.edu
www.cdc.gov

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer