Eurodeputata Ramona Strugariu, copreşedinte al REPER, a făcut un apel, luni, către senatori să retragă o propunere legislativă privind fundaţiile şi asociaţiile care „limitează” accesul la Justiţie al societăţii civile, propunere care se află pe ordinea de zi a Senatului şi pe care a calificat-o drept „ruşinoasă” şi „antidemocratică”.
„Colegii din coaliţia de guvernare s-au gândit că ar fi o idee bună să limităm drastic accesul la Justiţie pentru societatea civilă. S-au gândit că ar fi o idee bună ca societatea civilă să nu mai poată să atace în Justiţie un act administrativ atunci când el constituie sau poate să constituie o ilegalitate. S-au gândit să introducă o răspundere personală patrimonială pentru membrii Consiliului director al unei ONG în cazul în care pierd un proces in instanţă. Înotăm împotriva curentului şi împotriva democraţiei şi împotriva valorilor europene pentru că, în acest moment, noi avem la nivel european şi există pe masă chiar o propunere a Comisiei Europene, o directivă europeană care se referă, practic, la limitarea proceselor strategice îndreptate împotriva jurnaliştilor şi activiştilor şi acea directivă europeană creşte practic garanţiile procesuale pentru oamenii care apără interesul public. Propunerea Fenechiu anulează noţiunea de interes public pentru România în acest moment”, a declarat Strugariu, într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.
Ea şi-a exprimat speranţa că propunerea legislativă nu va fi adoptată în şedinţa de plen, „pentru că nu suntem în contextul să ne mai facem o dată de ruşine”, iar „atacurile într-un stat de drept continuă” şi după ridicarea MCV.
„Ceea ce fac ONG-urile este o chestiune de interes public şi au toată legitimitatea să o facă. Vă rugăm să nu mai atacaţi interesul public în România”, a transmis liderul REPER.
Europarlamentarul a solicitat, pe de altă parte, să fie făcută publică toată corespondenţa dintre Comisia Europeană şi România cu privire la a doua tranşă din PNRR, pentru că este o chestiune de interes public. AGERPRES