DSP Iași se implică în susținerea acestei cauze extrem de importante: nevoia de sânge pentru cei aflați în suferință

În contextul în care judeţul Iași se confruntă cu o criză acută de sânge, din dorința de a face bine, angajații Direcției de Sănătate Publică Iași se vor prezenta joi, 23 februarie 2023, începând cu ora 08.30, la Centrul de Transfuzii Iași, pentru a dona sânge.

În acest fel, doresc să ofere acea picătură de viață de care au nevoie bolnavii din spitale care se află în situații critice.
Totodată, DSP Iași dorește să se implice în susținerea acestei cauze extrem de importante și anume nevoia de sânge pentru cei aflați în suferință.
Mai mult, este evident că donarea de sânge salvează multe vieți, dar este bine de știut că transfuzia de sânge are efecte benefice pentru donatori.
Direcția de Sănătate Publică Iași face un apel către toți ieșenii, pentru a veni în sprijinul celor care au nevoie de acest ajutor, să se prezinte la Centrul de Transfuzii Iași pentru a dona sânge.
Procedura de donare este simplă, sigură și inofensivă.
Pentru programări puteţi folosi aplicaţia BlooDoChallenge Iași:
Informații necesare donării de sânge:
 Pot dona persoane cu vârsta până în 50 de ani, fără afecțiuni cronice sau acute (ex. viroze respiratorii, afectiuni cardio-vasculare, psihice, gastrice, diabet, cancere, boli de sânge, infecții acute sau cronice, tuberculoză, hepatite cronice, etc) fără tratamente medicamentoase, fără operații în ultimele 6 luni.
 Persoanele cu vârsta între 50 – 60 ani, trebuie să prezinte la Centrul de Transfuzii Iași o adeverință medicală eliberată de medicul de familie, care să ateste că nu suferă de boli cronice și un EKG (electrocardiogramă) care să menționeze absența bolilor cardiace.
 Femeile trebuie să se afle în afara menstruației (după cel puțin 5 zile), la cel puțin un an după naștere și minim 6 luni de când au încetat alăptarea.
 Greutatea minimă, pentru femei și bărbați, este de 60 kg, întrucât exista o corelație medicală între genul persoanei, înălțime, greutate și cantitatea de sânge care se poate recolta la o donare standard.
 Cu minim 2 zile înainte de a dona, orice persoană trebuie să se hidrateze (2,5 – 3 litri lichide pe 24 ore), iar în dimineața donării se vor consuma cât mai multe lichide. Cei care consumă cafea în mod uzual pot să o bea și înaintea donării. Trebuie consumat un mic dejun ușor, fără grăsimi.
 Se va stopa orice consum de alcool cu minim 72 ore înainte de ziua donării.
 Nu se face sport cu minim 24 ore înainte de donare și nu se donează după tura de noapte.
 Criteriile medicale complete și necesare acceptării sau refuzării la donare se vor stabili în urma triajului efectuat de către medicul de la consultații, conform legislației în vigoare.
 Donarea de sânge protejează donatorul împotriva afecțiunilor cardiovasculare, a accidentelor vasculare, a dislipidemiilor.