FeaturedFluxNational

Iohannis, despre Bâstroe: Politicienii noştri, înainte să ţină discursuri inflamate, să lase experţii şi specialiştii să verifice

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, cu privire la subiectul legat de canalul Bâstroe, că lucrurile trebuie verificate împreună cu autorităţile ucrainene, iar politicienii români, „înainte să ţină discursuri inflamate, să lase experţii şi specialiştii să vadă ce se întâmplă real acolo”.

 

„Există o preocupare legitimă pentru Delta Dunării, însă nu trebuie să amestecăm îngrijorarea şi măsurile concrete pentru prezervarea biosferei din Delta Dunării, pentru prezervarea biodiversităţii, nu trebuie să le amestecăm cu diverse abordări politice de moment. Pe acel canal Bâstroe se draghează de ani de zile, fiindcă ucrainenii îl folosesc pentru navigare. Evident că aceste chestiuni sunt limitate de înţelegeri internaţionale şi trebuie respectate de toate părţile. Pentru a şti ce se întâmplă acolo, e nevoie să vorbim cu ucrainenii. Doar că acest lucru nu s-a prea întâmplat. Am văzut că la noi o serie întreagă de politicieni s-au inflamat, fără să verifice ce se întâmplă, în fapt, acolo. (…) Unii politicieni de-ai noştri cred că au simţit o ocazie să se profileze un pic mai mult în spaţiul public românesc, probabil în vederea alegerilor care vor avea loc anul viitor”, a spus şeful statului la Ambasada României la Varşovia, după reuniunea extraordinară a Formatului Bucureşti 9 (B9).

El a arătat că ucrainenii au solicitat să existe discuţii la nivel de experţi – cu Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului şi pe alte paliere, cu Ministerul Externe – dar că acestea nu au avut loc.

„Dar ai noştri, inflamaţi şi hotărâţi, fac afirmaţii care nu au încă un fundament dovedit. Ucrainenii afirmă că ei draghează pentru întreţinere şi nu pentru altceva. Dacă este aşa sau nu, e bine să se verifice, dar cred că e legitim să se verifice împreună cu ei, până la urmă este teritoriu naţional ucrainean şi cred că este foarte bine ca politicienii noştri, înainte să ţină discursuri inflamate, să lase experţii şi specialiştii să vadă ce se întâmplă real acolo, dacă se respectă sau nu legislaţia internaţională, să se discute în bilateral şi cu Comisia Europeană, pentru a lua măsurile care se impun. Nu cred că e potrivit să atacăm ucrainenii pe baza unor date neverificate. Nu cred că în acest moment este potrivit să atacăm ucrainenii pe baza unor date incerte. Ei acum nu au nevoie să fie certaţi, au nevoie de sprijin. (…) Nu mă înţelegeţi greşit, nu vreau absolut deloc să se tolereze lucrări care pun în dificultate biodiversitatea Deltei Dunării, dar nici nu pot să cred că este bine să ne ambalăm fără să ştim exact despre ce vorbim aici. Eu cred că aceste multe declaraţii care s-au făcut în ultimele zile sunt şi nepotrivite şi neproductive şi îi invit pe toţi cei preocupaţi să aştepte până când experţii se întâlnesc, discută, verifică, concluzionează şi vin cu un plan de măsuri. E, după părerea mea, abordarea cea mai corectă şi cred că este şi abordarea care ne duce la rezultate”, a afirmat Iohannis.

În opinia sa, probabil ucrainenii fac lucrări în contextul în care porturile lor la Marea Neagră sunt blocate de ruşi.

„Ei vor să iasă undeva cu marfa lor. Cred că este de înţeles, dar şi noi avem pretenţii ca Delta Dunării să fie prezervată şi protejată şi asta este foarte bine de înţeles, dar calea este cea diplomatică, calmă şi cu experţi”, a adăugat Klaus Iohannis.

Ucraina a anunţat oficial din octombrie, a adăugat preşedintele, că doreşte să facă lucrări de dragare, de întreţinere şi să folosească canalul Bâstroe.

„Noi le-am dat un acord provizoriu până când lucrările se clarifică şi această chestiune a fost comunicată şi Comisiei Europene. Nu este absolut nimic nou aici. Cei care au încercat să facă o mare problemă din asta nu cred că au înţeles miza acestei perioade şi nici nu mi se pare că preocuparea pentru Deltă este preocuparea numărul unu pentru ei”, a mai declarat Iohannis.

Chestionat de ce nu au avut loc discuţiile între autorităţile române şi cele ucrainene înainte apară declaraţii pe această temă, şeful statului a arătat că acest lucru trebuie lămurit de cei care au ieşit cu problema în spaţiul public.

El a mai spus că nu a dat un avertisment politicienilor români, ci le-a făcut o recomandare să se ocupe de alte subiecte până când se clarifică chestiunea legată de canalul Bâstroe.

„Cu cât durează războiul mai mult, cu atât mai mulţi oameni vor căuta alte subiecte, va apărea aşa-numita oboseală. Ea este contraproductivă, fiindcă războiul, războaiele nu se câştigă de la sine. Războaiele se câştigă luptând şi în cazul acesta primind sprijin. Ucraina primeşte sprijin şi de la noi, şi de la mulţi alţii şi este corect aşa. Este bine, corect şi oportun ca Ucraina să fie sprijinită, dar sunt în toate ţările şi alte preocupări politice şi cum noi ne apropiem de alegeri, ai noştri fug după notorietate şi după teme interesante. Nu am dat un avertisment politicienilor noştri, ci le-am dat o recomandare să se ocupe de alte teme până când ne clarificăm ce se întâmplă acolo. Întotdeauna, în chestiuni bilaterale, practice, de lucrări este bine să ştim ce se întâmplă şi pe urmă să comentăm, nu invers. Este într-adevăr important să păstrăm sprijinul populaţiei pentru ce face România, adică pentru sprijinul pentru Ucraina, pentru întărirea Flancului estic, pentru întărirea NATO, pentru a ne păstra valorile noastre. Dar noi ştim că există oameni care vor să abordeze altfel chestiunea. Nu mi se pare oportun şi nu mi se pare oportun pentru România şi cred că dacă se exagerează foarte mult cu aceste chestiuni, până la urmă, la o oarecare tensionare a relaţiilor bilaterale, atunci pot fi găsiţi, şi la noi, şi în Ucraina, unii care vor fi mulţumiţi şi alţii care vor fi nemulţumiţi. Dar pot să vă spun sigur că vor fi unii care se bucură şi aceia se găsesc la Moscova”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă perspectiva rotativei guvernamentale ar putea schimba în vreun fel politica statului român şi atitudinea faţă de Ucraina, având în vedere declaraţiile unor politicieni, el a răspuns: „Până când sunt eu preşedintele României, nu”. AGERPRES

Related Articles

Back to top button