Ajutorul financiar din partea Uniunii Europene pentru distribuirea fructelor, legumelor şi laptelui în şcoli, în perioada 1 august 2023 – 31 iulie 2029, se ridică la peste 17,8 milioane de euro/an şcolar, în timp ce livrarea produselor de panificaţie va fi susţinută numai din bugetul naţional, conform unui proiect de act normativ, publicat vineri pe site-ul Ministerului Agriculturii.
Începând cu anul şcolar 2017/2018, în România a fost implementat Programul pentru şcoli al Uniunii Europene, program care a unit cele două scheme existente la acea vreme, respectiv programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli şi furnizarea laptelui în şcoli.
„Având în vedere noile reglementări europene aferente exerciţiului financiar din perioada 1 august 2023 – 31 iulie 2029, se actualizează cadrul naţional cu prevederile care asigură continuarea Programului pentru şcoli necesar a fi adoptat înainte de începerea noului an şcolar 2023-2024. Prin adoptarea acestui act normativ, se confirmă decizia României de a continua participarea la programul european susţinut din fonduri FEGA. Astfel, la începerea anului şcolar 2023-2024, circa 1,9 milioane preşcolari şi elevi vor beneficia de produsele distribuite prin Program. Prin măsurile instituite se va asigura, în continuare, distribuirea de fructe şi/sau legume proaspete, lapte natural de consum şi/sau produse lactate fără adaos de lapte praf şi produse de panificaţie pentru preşcolari şi elevi”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii remis vineri AGERPRES.
După aprobarea acestei Ordonanţe, prin Hotărâre a Guvernului, se stabileşte bugetul anual pentru implementarea Programului pentru Şcoli al României, ţinând cont de decizia Comisiei de aprobare a ajutorului financiar FEGA pentru fiecare an şcolar.
„Pentru România, repartizările fondurilor FEGA din partea Uniunii, pe an şcolar, în perioada 1 august 2023-31 iulie 2029, potrivit Deciziei (UE) 2023/106 sunt: – pentru fructele şi legumele destinate şcolilor: 6.178.236 euro/an şcolar; – pentru laptele destinat şcolilor:11.303.390 euro/an şcolar. Componenta produselor de panificaţie este susţinută numai din bugetul naţional”, se arată în comunicat.
Potrivit MADR, pentru aplicarea Programului pentru şcoli în România, au fost stabilite ca autorităţi competente naţionale Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii. Achiziţiile de produse se derulează de către autorităţile judeţene/locale pentru furnizarea produselor în cadrul Programului pentru şcolile care se înscriu voluntar.
Proiectul de OUG pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 13/2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene a fost postat vineri, în dezbatere publică, pe site-ul MADR. AGERPRES