Economic

CEC Bank raportează un profit net de 446,8 milioane de lei în 2022, în creştere cu 22%

CEC Bank a încheiat 2022 cu un profit net estimat, neauditat, de 446,8 milioane de lei, în creştere cu 22% faţă de 2021, potrivit unui comunicat al băncii.

Acesta este al patrulea an consecutiv în care CEC Bank raportează profituri solide, în creştere şi îşi consolidează poziţia pe piaţă.

„CEC Bank a continuat şi în 2022 programul de transformare şi modernizare şi a investit în digitalizarea produselor şi serviciilor bancare. În acelaşi timp, am jucat un rol activ la creşterea gradului de incluziune financiară din România, oferind consiliere şi acces la servicii bancare prin intermediul reţelei teritoriale CEC Bank, cu peste 1.000 de unităţi bancare – cea mai extinsă din România. În 2022, am reuşit să atragem peste 165.000 de noi clienţi, am crescut numărul de utilizatori ai canalelor digitale cu 54% şi am asistat la majorarea cu aproape 75% a volumului de operaţiuni prin canalele digitale, care au depăşit pentru prima oară pragul de 100 de miliarde de lei. CEC Bank a continuat să fie un finanţator activ al economiei, cu finanţări de peste 12,5 miliarde de lei acordate companiilor şi persoanelor fizice”, a declarat Bogdan Neacşu, preşedinte CEC Bank.

Conform băncii, veniturile nete din dobânzi au însumat 1,54 miliarde de lei, cu 43% mai mari faţă de 2021. Creşterea veniturilor din dobânzi a avut loc în contextul creşterii inflaţiei şi a dobânzilor interbancare, evoluţii care s-au reflectat atât în dobânzile percepute la credite, cât şi în bonificaţiile oferite pentru depozite.

„CEC Bank a avut o abordare responsabilă faţă de deponenţi şi a operat opt majorări ale dobânzilor oferite la depozite pe parcursul anului 2022. Cheltuielile cu dobânzile aferente depozitelor atrase de la clienţi au crescut cu 87%, în contextul majorării cu circa 25% a volumului depozitelor atrase de la clientelă, până la 52,4 miliarde de lei”, se menţionează în comunicat.

Veniturile nete din comisioane au însumat 313,9 milioane de lei, în creştere cu 5,5%, cele mai mari majorări fiind înregistrate pe segmentele de operaţiuni bancare realizate prin canalele digitale.

Portofoliul total de credite acordate clientelei nebancare (sold bilanţier) a crescut cu 14% anul trecut (peste media pieţei, de 12,1%), până la 29,3 miliarde de lei.

Depozitele atrase de la clienţi au crescut într-un ritm solid (circa 25%), până la 52,4 miliarde de lei, segmentul populaţiei având cea mai mare pondere (59%) în totalul surselor atrase.

În 2022, CEC Bank s-a implicat activ în susţinerea economiei prin: peste 5.250 de împrumuturi ipotecare noi, în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei; peste 1.000 de credite pentru investiţii, în valoare de aproximativ 3,9 miliarde de lei.

Banca şi-a extins portofoliul de clienţi şi a finanţat afaceri româneşti de succes precum Soceram, Rodbun, Aaylex, RAAL sau grupul Agricola.

De asemenea, a susţinut aproape 10.000 de companii cu finanţări pentru activitatea curentă în valoare de aproximativ 6,3 miliarde de lei.

Totodată, banca a trecut printr-o serie de transformări. Astfel, în ianuarie 2022, CEC Bank a lansat creditele ipotecare verzi, iar în aprilie a demarat implementarea unui nou sistem informatic core treasury cu grupul american FIS Global.

În mi 2022 banca a devenit dealer primar pe piaţa titlurilor de stat. În septembrie, CEC Bank a lansat cardul multicurrency care oferă acces la contul în lei, euro şi în alte 8 valute. Tot în septembrie, au fost lansate funcţionalităţile contactless la bancomatele şi multifuncţionale de plată CEC Bank, iar în decembrie 2022 banca a atras peste 650 de milioane echivalent lei printr-o emisiune inaugurală de obligaţiuni eligibile MREL, în baza prospectului aprobat de CSSF (La Commission de Surveillance du Secteur Financier) în vederea unei posibile listări la Bursa de Valori din Luxemburg.

Portofoliul de credite se menţine sănătos, iar rata creditelor neperformante a înregistrat un nivel de 4,43%, în scădere faţă de nivelul de 5,28% înregistrat la sfârşitul anului 2021. Banca a menţinut o abordare prudentă şi a înregistrat, în cursul anului 2022, cheltuieli nete cu deprecierea creditelor şi avansurilor acordate clientelei, provizioane pentru angajamente de creditare şi garanţii financiare date în cursul anului în valoare de 305,4 milioane de lei.

În baza situaţiilor financiare provizorii, rata fondurilor proprii totale se situa la un nivel de circa 22,82% la sfârşitul lui 2022, semnificativ peste nivelul cerinţei globale de capital (OCR) aplicabilă băncii. La sfârşitului lui 2022, rata de rentabilitate a capitalurilor (ROE) a fost de 11,50%, în creştere faţă de 8,79% în 2021.

CEC Bank este instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi cu active de peste 61,8 miliarde lei, la sfârşitul lui 2022. CEC Bank este o bancă universală de top pe piaţa românească şi oferă o gamă completă de produse şi servicii persoanelor fizice, IMM-urilor şi corporaţiilor mari, prin multiple canale de distribuţie: unităţi bancare, reţele de ATM, internet banking (CEConline), mobile banking şi magazinul virtual CEC_IN – unde pot fi accesate produse şi servicii bancare 100% online. AGERPRES

Related Articles

Back to top button