Cele mai multe cereri au fost depuse de cetăţenii din Ucraina – 4.398, apoi de cei din India – 1.486, Bangladesh – 1.364, Siria – 1.313 şi Pakistan – 803.
Potrivit unui comunicat al IGI, la nivelul anului 2022 se înregistrează o creştere faţă de anul anterior, când au fost depuse 9.590 astfel de cereri.
Cererea de azil poate fi depusă de oricare străin, aflat pe teritoriul României sau într-un punct pentru trecerea frontierei. O persoană este considerată solicitant de azil din momentul manifestării de voinţă, exprimate în scris sau oral, în faţa autorităţilor competente, din care să rezulte că aceasta solicită protecţia statului român.
Cererile de azil se depun personal de către străinii aflaţi pe teritoriul României sau într-un punct de control pentru trecerea frontierei de stat.
În cazul străinilor minori, cererile de azil pot fi depuse de reprezentantul legal. Minorii care au împlinit vârsta de 14 ani pot depune cereri de azil în nume propriu.
Dacă un străin se adresează cu o cerere/memoriu/petiţie în care menţionează că doreşte o formă de protecţie în Romania, i se comunică în scris că este necesar să se prezinte personal la autorităţile competente să primească astfel de cereri.
Cererile de azil depuse în afara teritoriului României nu sunt admise.
În ceea ce priveşte activitatea de integrare a persoanelor cu o formă de protecţie şi a altor categorii de persoane, specialiştii în domeniu au asigurat participarea la programul de integrare pentru 1.803 persoane.
De asemenea, poliţiştii de imigrări au emis în perioada de referinţă 101.077 permise de şedere pentru beneficiarii de protecţie internaţională. AGERPRES