Iohannis: Am apreciat sprijinul clar şi vocal al Luxemburgului în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen

România a apreciat „sprijinul clar şi vocal” al Luxemburgului în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen, a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu prim-ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului, Xavier Bettel.

„Contăm în continuare pe această susţinere pentru a ne atinge acest obiectiv naţional important”, a punctat el.

În ceea ce priveşte sprijinul aliat oferit de Luxemburg, şeful statului român a spus că „împreună suntem mai puternici”.

 

 

„I-am prezentat domnului prim-ministru evaluarea noastră la un an de la declanşarea războiului Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Am subliniat sprijinul multidimensional şi constant al Bucureştiului pentru Ucraina, dar şi provocările multiple cu care se confruntă Republica Moldova, pe care România o susţine fără echivoc nu numai pentru a avansa în parcursul său european, dar şi pentru a face faţă dificultăţilor economice şi de securitate”, a afirmat Klaus Iohannis.

El a salutat viitoarea prezenţă a contingentului luxemburghez în Grupul NATO de Luptă staţionat pe teritoriul României. „Această decizie consolidează cooperarea strânsă a celor două ţări în ceea ce priveşte agenda NATO, întărirea Flancului estic, precum şi sprijinirea partenerilor estici ai NATO”, a evidenţiat preşedintele.

Preşedintele Klaus Iohannis se află luni la Luxemburg, unde a avut o întrevedere cu prim-ministrul Xavier Bettel. De asemenea, Iohannis urmează să participe, în calitate de vorbitor principal, la ediţia inaugurală a Forumului Grupului Băncii Europene de Investiţii. AGERPRES