Numărul bibliotecilor şcolare a scăzut cu 500 din 2019 şi până anul trecut, de la 6.545 la 6.050, iar cel al copiilor care au împrumutat cel puţin o carte şcolară s-a diminuat cu peste 450.000, potrivit unui comunicat al Salvaţi Copiii transmis, miercuri, AGERPRES.
Reprezentanţii acestei organizaţii au atras atenţia că accesul la bibliotecă este inegal. Salvaţi Copiii şi Libris continuă proiectul de dotare a şcolilor din ţară cu un fond de carte care să permită accesul tuturor copiilor la lectură şi cunoaştere.
Conform statisticilor Asociaţiei Editorilor din România, ţara noastră se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte consumul de carte, cu o cifră de afaceri de circa 60 de milioane de euro înregistrată de edituri, în vreme ce Germania, de pildă, are cea mai mare piaţă de carte din Europa, care înregistrează vânzări anuale de circa 9 miliarde de euro.
În doar două săptămâni, 460 de instituţii din fiecare judeţ s-au înscris în cea de-a patra ediţie a CarteTeca, concurs naţional lansat de Libris şi sprijinit de Salvaţi Copiii, prin care unităţi de învăţământ din toată ţara câştigă cărţi pentru biblioteca proprie. Fondul de carte alocat acestei ediţii a fost în valoare de 280.000 de lei şi a fost destinat dotării a 53 de biblioteci şcolare.
În evaluarea aplicaţiilor s-a ţinut cont de numărul de elevi înscrişi în unitatea de învăţământ beneficiară, de fondul de carte prezent al bibliotecii, de frecvenţa şi volumul cu care se împrumută cărţi. Câştigătorii au fost aleşi de juriu şi prin votul publicului.
Volumele donate de Libris bibliotecilor şcolilor câştigătoare sunt noi, actuale şi atractive, au adăugat reprezentanţii Salvaţi Copiii.
În total, cele patru ediţii ale proiectului CarteTeca cumulează 658.000 de lei, sumă folosită în beneficiul a 202 unităţi de învăţământ şi a peste 100.000 de elevi din toată ţara. Peste 14.700 de cărţi au fost donate în primele trei ediţii. AGERPRES