Senat/Întrevedere Gorghiu – Recean: Ameninţările la adresa Republicii Moldova – îngrijorătoare; statul român susţine autorităţile de la Chişinău

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a avut miercuri o întrevedere cu premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, context în care a felicitat clasa politică de la Chişinău pentru modul în care gestionează crizele succesive cu care se confruntă statul moldovean.

„Partea română a menţionat că ameninţările din exterior la adresa Republicii Moldova sunt deosebit de îngrijorătoare, însă autorităţile de la Chişinău beneficiază de susţinerea deplină a statului român pentru avansarea reformelor privind aderarea la Uniunea Europeană”, se arată într-un comunicat al Senatului, transmis AGERPRES.

Gorghiu l-a felicitat şi pe Recean pentru numirea în funcţia de premier şi a salutat prezenţa la Bucureşti a delegaţiei Republicii Moldova, subliniind importanţa stabilităţii regionale, având în vedere actualul context de securitate din Europa.

Ea a menţionat că România a înaintat, la nivelul UE, la cea mai recentă reuniune a Consiliului Afaceri Externe, din 20 februarie, spre reflecţie şi analiză juridică, propunerea de creare a unui regim separat de sancţiuni pentru contracararea acţiunilor de destabilizare a Republicii Moldova, a ordinii sale constituţionale şi a statului de drept.

Preşedintele interimar al Senatului a menţionat că organizarea Summitului Comunităţii Europene, ce urmează să aibă loc la Chişinău pe data de 1 iunie, va contribui la creşterea vizibilităţii Republicii Moldova pe plan internaţional şi va atrage atenţia asupra provocărilor cu care aceasta se confruntă.

„Partea română a asigurat partea moldoveană de întreg sprijinul pe linie parlamentară, autorităţile de la Bucureşti fiind conştiente că noul Cabinet va trebui să întreprindă noi măsuri ferme pentru consolidarea economiei şi a securităţii Republicii Moldova, pentru întărirea democraţiei, a statului de drept şi în vederea transpunerii legislaţiei Uniunii Europene. În context, s-a exprimat oportunitatea dezvoltării dialogului parlamentar prin organizarea de evenimente comune, precum şedinţe reunite ale comisiilor Senatului României şi a celor din Parlamentul Republicii Moldova”, se detaliază în comunicat.

Din delegaţia română care a participat la întâlnire au mai făcut parte liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, preşedintele Comisiei juridice, Cristian Niculescu-Ţâgârlaş, preşedintele Comisiei pentru apărare, Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, Monica Anisie, preşedintele Comisiei pentru cultură, Viorel Badea, şi preşedintele Comisiei pentru antreprenoriat şi turism, Eugen Ţapu Nazare. Au participat, de asemenea, Iulian Chifu, consilierul de stat pentru politică externă, securitate şi afaceri strategice al prim-ministrului şi Cristian Leon Ţurcanu, ambasadorul României la Chişinău.

Premierul moldovean Dorin Recean s-a aflat miercuri într-o vizită la Bucureşti. AGERPRES