Csép Éva-Andrea: UDMR susţine respectarea principiului contributivităţii în privinţa pensiilor

UDMR susţine respectarea principiului contributivităţii în privinţa pensiilor, a declarat, luni, deputatul Csép Éva-Andrea, care a anunţat că parlamentarii acestui grup vor vota împotriva moţiunii simple împotriva ministrului Muncii, Marius Budăi.

Ea a subliniat că scopul coaliţiei de guvernare este acela de a îmbunătăţi nivelul de trai al oamenilor şi de a crea condiţiile pentru ca tinerii să aibă un viitor acasă, să aibă grijă de familii, pentru ca aceştia să îşi poată trăi viaţa de zi cu zi în condiţii sustenabile şi totodată să poarte grija persoanelor vârstnice ca să aibă un trai decent.

„Scopul măsurilor este de a veni în ajutorul cetăţenilor care, în situaţia de faţă, devin vulnerabile şi trebuie sprijinite să-şi poată trăi viaţa de zi cu zi cu demnitate. Faţă de situaţia economică actuală şi în condiţiile creşterii preţurilor, avem o datorie şi mai mare de a ne îngriji de cetăţeni. Pensiile speciale au un istoric de peste 25 de ani. (…) Consecinţele le-am văzut cu toţii – o imensă povară financiară anuală de circa 2,5 miliarde de euro, din care an de an am putea construi sute de kilometri de autostradă, existenţa unor absurdităţi, cum este de exemplu posibilitatea de a te pensiona la 45 de ani sau de a beneficia de o pensie mai mare decât era salariul. Suntem acum puşi în situaţia ca până în data de 31 martie să îndreptăm deciziile ultimilor 25 de ani, sub sancţiunea blocării PNRR, un proiect de ţară atât de necesar pentru modernizarea României”, a subliniat deputatul UDMR.

Potrivit acesteia, necesitatea instituirii unui „punct zero” privind pensiile de serviciu, fundamentate pe principii de echitate, acceptare socială şi sustenabilitate financiară, este indiscutabilă.

„Aşa cum am făcut-o întotdeauna, UDMR susţine că trebuie să respectăm principiul contributivităţii. (…) Cu toţii trebuie să stabilim ce dorim să facem cu acele categorii profesionale care, în perioada cât activează în serviciul public, au nişte interdicţii, nişte incompatibilităţi. Faptul că propunerea Guvernului a fost înaintată Parlamentului sub formă de proiect de lege echivalează cu o invitaţie la discuţii şi dezbateri parlamentare. Stimaţi colegi autori ai moţiunii, totul depinde de buna credinţă a forţelor politice reprezentate aici, de faţă. Complicată misiune, pe care o vom putea absolvi doar prin dialog şi discuţii constructive. Astfel, UDMR nu va vota această moţiune simplă”, a transmis Csép Éva-Andrea. AGERPRES