Drulă (USR): Ciolacu apără pensiile speciale; PSD şi PNL au făcut scut în jurul ministrului Budăi

Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Cătălin Drulă, a susţinut, marţi, că liderul social-democraţilor, Marcel Ciolacu, apără pensia specială a „prietenului său, premierul Nicolae Ciucă”, adăugând că, prin votul de respingere a moţiunii simple, PSD şi PNL au făcut scut în jurul ministrului Muncii, Marius Budăi.

„L-am văzut aseară pe domnul Marcel Ciolacu foarte nervos, apărând pensiile speciale. Domnul Ciolacu apără pensia prietenului său, premierul Ciucă, o pensie de 18.000 de lei pe lună, în condiţiile în care pensia medie din România, pensia medie contributivă a fost sub 1.800 lei în 2022, de 1.775 de lei, mai precis de 10 ori mai mică decât pensia premierului Ciucă. Trei milioane de pensionari au avut, în 2022, pensie sub 1.800 de lei, trei milioane de pensionari au avut o pensie de cel puţin 10 ori mai mică decât pensia premierului Ciucă. Aceşti pensionari, părinţii, bunicii noştri, sunt cei care ar trebui să fie nervoşi pe această inechitate pe care PSD o apără”, a afirmat Drulă, la Parlament.

El a spus că, la votul asupra moţiunii simple, PSD şi PNL au făcut scut în jurul ministrului Muncii, Marius Budăi.

„PNL apără pensia şefului lor, PSD apără privilegiile”, a adăugat Cătălin Drulă.

Potrivit acestuia, USR are depus de un an de zile un proiect de lege pentru desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, care poate fi trecut săptămâna viitoare prin Parlament.

„Este un abuz fără precedent în Parlament că este blocat în sertarul Biroului permanent, nici măcar nu este trimis la comisii. Dacă domnul Ciolacu vrea, şi îl provoc dacă are bărbăţia să răspundă simplu: da sau nu, acesta este un proiect de lege constituţional, care într-o săptămână poate să treacă de Parlament şi pensiile speciale ale parlamentarilor să fie eliminate pentru totdeauna”, a mai spus liderul USR.

Drulă a arătat că şi la Senat este blocat în comisii un proiect al USR de desfiinţare a pensiilor speciale ale primarilor, care este „clar, constituţional”.

„Este o provocare. Un om politic trebuie să îşi asume deciziile. Vreţi pensii speciale pentru parlamentari în continuare? Da sau nu? Vreţi pensii speciale pentru primari, pentru foşti primari, zeci de mii de pensii speciale pentru viceprimari, pentru tot felul de categorii de oameni de partid care trebuie serviţi – atenţie oameni care au şi pensii contributive, aceste pensii vin peste – da sau nu? În funcţie de răspuns aşa veţi primi şi votul românilor”, a afirmat Cătălin Drulă.

Camera Deputaţilor a respins, marţi, cu 86 de voturi „pentru”, 177 de voturi „împotrivă” şi două abţineri, moţiunea simplă împotriva ministrului Muncii, Marius Budăi.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat luni că legea pensiilor speciale va fi una sustenabilă, acceptată de Comisia Europeană şi va trece de CCR. AGERPRES