Silviu Macovei (PSD): Care este progresul societății dacă clienții ajung să scaneze singuri?

Deputatul PSD Silviu Macovei dorește  să clarifice poziția avută în ultima dezbatere legată de casele de marcat de la Auchan, precizând că  nu are nimic cu această companie prezentă în țara noastră! ”Au produse în regulă, unele mai avantajoase, altele mai scumpe cum este normal în orice companie privată care susține un business. Mă bucur când companii puternice vin să investească în România! Este un semn de încredere în economia noastră. Însă… dacă beneficiile pentru o companie străină din România se măsoară în profit, pentru țara noastră avantajele unor astfel de investiții se măsoară în taxele plătite și, atenție!, în locurile de muncă create! Înțeleg dorința de eficientizare și de scădere a costurilor unei companii, dar, în calitate de social democrat, aceste eficientizări nu pot fi în dauna angajaților! Datoria mea și principiile social democrate mă obligă să îi apăr pe oameni, și nu mașinile sau profitul! Argumentul că, apărând angajații, suntem împotriva progresului tehnologic este o naivitate, în cel mai bun caz. Care este progresul societății dacă clienții ajung să scaneze singuri? Se mișcă mai repede coada? Clienții stau mai puțin la casă? Sau este doar minimizarea costurilor companiei prin concedierea angajaților și înlocuirea lor cu automate? Personal, întotdeauna am stat mai puțin la coadă când erau casieri, decât când am scanat singur. Mai mult, sunt oameni în vârstă care nu se descurcă atât de rapid ca unii mai tineri. Deci, nu cred că acest „progres” este în interesul clienților și, cu siguranță, nu al angajaților!”, subliniază deputatul PSD Silviu Macovei.
Din aceste motive, deputatul Siviu Macovei susține propunerile pe care PSD le va discuta în ședința coaliției:
☑️ fiecare casă de marcat de tip Selfpay (unde scanează clientul) trebuie impozitată corespondent unui salariu minim pe economie! Nu este invenția noastră, ci este fix ceea ce a făcut Belgia în aceeași situație!
☑️ Dacă fiecare client își scanează singur produsele, atunci merită o bonificație din prețul total al cumpărăturilor. Practic, a efectuat „o muncă” pentru compania respectivă!
☑️ Este OBLIGATORIU să menționăm clar, prin lege, necesitatea unui număr minim de angajați care să ghideze clienții care se descurcă mai greu cu casele de marcat Selfpay.