FeaturedFluxNational

Majestatea Sa Margareta consideră că Uniunea Europeană trebuie să accelereze procesul de aderare a Republicii Moldova

Majestatea Sa Margareta a precizat, miercuri, în cadrul unui discurs susţinut la Institutul Suedez de Relaţii Internaţionale din Stockholm privind perspectiva românească asupra graniţelor estice ale UE şi NATO, că procedurile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană trebuie accelerate, subliniind faptul că Moldova şi Ucraina „nu îşi vor găsi pacea decât dacă fac parte din familia europeană”.

Majestatea Sa Margareta, alături de Principele Radu, au avut, miercuri, o întâlnire cu Jakob Hallgren, directorul Institutului Suedez de Relaţii Internaţionale şi Nicholas Aylott, directorul programului de studii europene al institutului, la eveniment fiind prezenţi analişti şi experţi pe probeleme de securitate şi membri ai corpului diplomatic.

În cadrul discursului, Majestatea Sa Margareta a felicitat Suedia pentru actuala preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, pentru simţul clar al priorităţilor şi managementul eficient al chestiunilor Uniunii Europene, într-un moment în care continentul nu putea fi mai turbulent şi când pericolele cu care se confruntă nu puteau fi mai presante.

„Obiectivul pe care mi l-am asumat acum, atât cu sprijinul Guvernului României, cât şi cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova, este acela de a fi siguri, pur şi simplu, că Republica Moldova nu este mistuită de tragedia care afectează acum Ucraina; că guvernul ei reformist este sprijinit în atingerea obiectivului său şi că cetăţenilor din Moldova li se permite să decidă propriul viitor, în loc să aibă viitorul decis de alţii. Salut decizia Uniunii Europene de anul trecut de a acorda Moldovei statutul de candidat. (…) Mă simt obligată să adaug că avem nevoie să fim conştienţi de urgenţa în sprijinirea Republicii Moldova. După ce a acceptat Republica Moldova ca ţară candidată, UE ar trebui să înceapă cât mai repede posibil identificarea obiectivelor asupra cărora trebuie să se concentreze guvernul Republicii Moldova pentru a-şi grăbi aderarea la UE. Da, decalajul de prosperitate dintre Moldova şi UE rămâne mare. Şi da, există dificultăţi serioase în buna guvernare a ţării. Dar, în acelaşi timp, cetăţenii Republicii Moldova sunt probabil unii dintre cei mai înflăcăraţi susţinători ai Europei”, a declarat Custodele Coroanei.

Majestatea Sa Margareta a precizat că, după cum arată pe deplin exemplul tragic al Ucrainei, alternativa de a nu profita de oportunitatea integrării europene ar însemna un efort de integrare mult mai costisitor şi mai disperat într-o etapă ulterioară, după încheierea războiului din Ucraina.

„În plus, graniţele noastre de est nu vor fi paşnice decât dacă acestor două ţări li se permite să trăiască în pace. Şi, aşa cum am descoperit prin propria noastră experienţă românească, aceste naţiuni nu îşi vor găsi pacea decât dacă fac parte din familia europeană. Este foarte simplu. Ştiu că există multe alte priorităţi cu care ne confruntăm astăzi în Uniunea Europeană şi că toate necesită atenţia noastră. Dar, cu riscul de a afirma ceea ce este evident pentru toată lumea, de obicei nu ajungem să alegem noi crizele; crizele ne aleg pe noi. Pentru o dată, să avem înţelepciunea de a anticipa următoarea criză. Făcând tot posibilul ca Moldova să rămână întreagă şi liberă”, a conchis Majestatea Sa.

În cadrul vizitei pe care Familia Regală a României o efectuează în această săptămână în Suedia, Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu se vor întâlni, miercuri după-amiază, cu ambasadoarea Republicii Moldova în Suedia, Norvegia, Finlanda şi Islanda, Liliana Guţan. AGERPRES

Related Articles

Back to top button