Educatie

Nicolae Istudor (ASE) despre proiectul legii învăţământului superior: Rezolvă multe dintre probleme

Rectorul Academiei de Studii Economice, Nicolae Istudor, a afirmat miercuri că proiectul de lege privind învăţământul superior este „mult mai bun” decât Legea Educaţiei din anul 2011 şi rezolvă multe dintre problemele cu care universităţile s-au confruntat în ultimii ani.

„Este mult mai bun decât cel al legii din 2011 pentru faptul că rezolvă multe dintre problemele cu care noi ne-am confruntat în ultimii ani”, a declarat rectorul pentru AGERPRES.

El a spus că proiectul reprezintă şi rezultatul unei consultări „temeinice, cu respectarea principiului transparenţei” de către echipele de management de la Ministerul Educaţiei.

„Mai putem discuta despre anumite puncte ale legii. Noi, cei din ASE, le-am şi transmis către minister. Nu sunt atât de importante încât să spunem că legea ar trebui oprită şi nu ar trebui să fie supusă votului. Ne referim aici în principal la implicarea ONG-urilor în pregătire, nu o vedem necesară. (…) Ele ar trebui supuse unei evaluări din punct de vedere al calităţii pentru că noi suntem evaluaţi o dată la cinci ani cel puţin instituţional şi sigur tot la fel şi programele de studii. Şcolile doctorale mi s-ar părea corect, o şcoală doctorală să aibă în spate un program de licenţă şi de masterat. Prelungirea activităţii cadrelor didactice peste 65 de ani trebuie să fie făcută pe baza unei metodologii pe bază de criterii şi aşa mai departe Nu sunt atât de importante încât să spunem că legea nu este bună. Este foarte bună din punctul meu de vedere”, a susţinut reprezentantul ASE.

În ceea ce priveşte mandatele rectorilor, Istudor este de părere că două mandate a câte cinci ani reprezintă o perioadă „mai bună” pentru implementarea proiectelor de către rectori.

„Din punctul meu de vedere, zece ani de mandat pentru un rector: cinci cu cinci, despre asta discutăm dacă este ales şi la al doilea mandat, zece ani zic că este o perioadă mai bună pentru implementarea proiectelor. Dacă luăm exemplul nostru, care suntem la al doilea mandat şi excludem cei doi ani de pandemie, practic noi nu am putut să ne implementăm până acum planul de management, vă daţi seama că cu greu poţi implementa proiecte complexe în şase ani sau opt ani, după caz. Dacă discutăm de ce două mandate şi de ce cinci ani, părerea mea este că ar fi trebuit să se lase la latitudinea universităţilor. Adică – autonomie universitară – Carta spune: două mandate de patru, de cinci şi aşa mai departe. Ce este foarte bine în actuala lege – că este o perioadă fixă, este vorba despre două mandate de câte cinci ani, zece ani maximum. Nu mai este o portiţă pentru unii dintre noi care dorim să avem mai multe mandate că întrerupem sau ce vom face”, a arătat rectorul ASE. AGERPRES

Related Articles

Back to top button