“Sub același cer” , licitație de artă în sprijinul victimelor cutremurelor din Turcia și Siria

 

Uniunea Artiștilor Plastici filiala Iași, Complexul Muzeal Moldova Iași și Clubul Rotary Iași organizează miercuri, 15 martie, ora 19.00, la Palatul Culturii, licitația de artă “Sub același cer” pentru a sprijini victimele cutremurelor din Turcia și Siria, în urma cărora mii de oameni și-au pierdut viața.

Douăzeci și șapte dintre cei mai prestigiosi pictori și sculptori ieșeni s-au reunit într-un gest de solidaritate prin donațiile lor pentru a veni în ajutorul celor care au cu adevărat nevoie de sprijin: Felix Aftene, Vladlen Babcinețchi, Bogdan Bârleanu, Zamfira Bîrzu, Smaranda Bostan, Cezarina Caloian, Gabriel Caloian, Radu Carnariu, Claudiu Ciobanu, Marinela Ciobanu, Adrian Crîșmaru, Rodica Crîșmaru, Cristian Diaconescu, Gabriela Drinceanu, Sabin Drinceanu, Valentina Druțu, Daniela Grapă, Gheorghe Lungu, Manuell Mănăstireanu, Eugen Mircea, Traian Mocanu, Ana Maria Negară, Constantin Tofan, Andrei Alecsandru Pantea, Liviu Suhar, Dragoș Pătrașcu și Cristian Ungureanu.

Moderatorul evenimentului va fi Cătălin Sava iar TVR Iași va asigura înregistrarea și transmisiunea evenimentului.

“Invitam firmele ieșene, iubitorii de artă, de bine și de implicare socială, să fie alături de noi în acest act de solidaritate. Renumiți pictori și sculptori ieșeni sunt alături de victimele cutremurului din Turcia și Siria într-un eveniment unic în țară, de ajutorare și de unitate. Inițiativa a venit chiar din partea membrilor filialei din Iași, cunoscuți pentru generozitatea cu care se implică în proiecte sociale” a afirmat dr. Maria Bilașevschi, președinte interimar al UAPR Iași.

“Suntem onorați să găzduim această licitație. Este un eveniment de coeziune și binefacere, ce urmărește doar sprijinirea victimelor cutremurului devastator,  oferind o lumină de speranță prin lucrările de artă expuse spre vânzare” a afirmat drd. Valentina Druțu, managerul Complexului Muzeal Moldova, care contribuie printr-o donație proprie la evenimentul caritabil.

Fondurile strânse în urma licitației vor fi gestionate de Clubul Rotary Iași împreună cu organizațiile similare din Turcia.

“Vom identifica împreună cu colegii noștri din Turcia care sunt necesitățile sinistraților din zonele afectate de cutremur și vom folosi sumele obținute în urma licitației de artă pentru a-i ajuta pe cei care au avut de suferit în urma catastrofei.”, a afirmat dr. Victor Bejan, Clubul Rotary Iași.

În urma cutremurelor devastatoare din Turcia și Siria, 51.000 de oameni au murit și 110.000 au fost răniți. 520.000 de familii și-au pierdut locuințele, iar mare parte dintre cei rămași în viața locuiesc în corturi sau sub cerul liber. Două milioane de oameni au părăsit zonele afectate, plecând spre zone mai sigure, într-un uriaș exod uman.

Partenerii evenimentului sunt Ateneul Național din Iași, TVR Iași, Galeria de Artă “Dana” Iași, Galeria de Artă “ArtEast” Iași, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași, Creativ Metalco .

În paralel cu licitația, artiştii care participă la acest demers caritabil vor fi expuși și în spațiul fostei Galerii de Artă „Cupola”, la parterul Palatului Branstein, în parteneriat cu Muzeul Municipal “Regina Maria”, începând cu data 13 martie.

Cei interesați să achiziționeze o lucrare de artă o vor putea face oferta în ziua deschiderii licitației, urmând a vira suma corespunzătoare în contul Asociației “Clubul Rotary Iași”: IBAN: RO27BTRLRONCRT0624600601, cu mențiunea la detaliile de plată, autorul și titlul lucrării achiziționate.

Lucrările licitate vor putea fi achiziționate și online de pe website-ul www.uapriasi.ro începând cu data de 16 martie.