Suedia va oferi 120 mln de coroane suedeze pentru sprijinul femeilor din Ucraina și R. Moldova

Chişinău, 8 mar. /MOLDPRES/. Suedia va oferi 120 de milioane de coroane suedeze (10,7 mln de euro) pentru a sprijini femeile și fetele din Ucraina și R. Moldova. Sprijinul va consolida eforturile celor două țări de a răspunde nevoilor umanitare ale femeilor și fetelor și de a promova oportunitățile și drepturile acestora atât pe termen lung, cât și pe termen scurt, comunică MOLDPRES.

Potrivit Ambasadei Suediei, sprijinul va fi canalizat prin intermediul Fondului ONU pentru Populație UNFPA și UN Women. Banii vor fi alocați pentru intervenții în mai multe clinici medicale, pentru achiziționarea de echipament medical și pentru protecția și sprijinul victimelor violenței sexuale.

Conform sursei citate, suportul va contribui, de asemenea, la reconstrucția și consolidarea sistemului medical și de sănătate al Ucrainei, care a fost grav afectat de atacurile Rusiei. Ajutorul pentru Republica Moldova va fi folosit pentru a ajuta și femeile și fetele care s-au refugiat în Moldova. În total, 97,5 mln de coroane suedeze din ajutor, sunt canalizate către Ucraina și Moldova prin Fondul ONU pentru Populație UNFPA, iar 22,5 mln de coroane suedeze sunt direcționate către Ucraina prin organizația ONU pentru egalitatea de gen și emanciparea femeilor UN Women.

În Republica Moldova, majoritatea beneficiarilor de servicii medicale din rândul refugiaților sunt femei și fete. Pe parcursul unui an medicii din țara noastră au asistat 219 nașteri ale femeilor din Ucraina.