44 de intervenții ale pompierilor ieșeni în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iași, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au acționat la 44 de evenimente, dintre care amintim:

2 incendii produse în municipiul Iași, bulevardul Tudor Vladimirescu, la vegetația uscată și la o casă dezafectată pe șoseaua Arcu. La incendiul de vegetație uscată a intervenit o autospecială de intervenție cu apă și spumă. Au ars 50 de metri pătrați de vegetație uscată, cauza probabilă de producere a incendiului a fost folosirea focului deschis în spații deschise.
În urma producerii incendiului la casa dezafectată au ars acoperișul pe o suprafață de aproximativ 40 de metri pătrați și aproximativ 500 de kg de deșeuri din hârtie și carton. Pentru gestionarea intervenției au fost deplasate două autospeciale de stingere și un echipaj de prim ajutor calificat. Cauza probabilă de stingere a incendiului a fost folosirea focului deschis în spații închise.

3 misiuni pirotehnice în localitatea Bălțați o misiune de distrugere a elementelor de muniție; în localitatea Sinești și municipiul Iași, strada Hlincea. În urma asanării au fost identificate: un proiectil exploziv de calibru 152 de milimetri și unul de 75 de milimetri, de exercițiu. Elementul de muniție, calibru 152 de milimetri a fost ridicat, transportat și depozitat în condiții de siguranță, în vederea distrugerii, iar elementul de exercițiu a fost ridicat de către echipajele IPJ pentru cercetări.

30 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave.

9 alte misiuni, dintre care:

  • 2 misiuni privind activități de informare preventivă;
  • 2 intervenții pentru deblocarea ușilor de acces, pentru a facilita accesul echipajelor medicale de urgență;
  • o misiune pentru deblocarea ușilor de acces ale unui lift;
  • o misiuni pentru asigurarea măsurilor specifice de prevenire a situațiilor de urgență și de acordare a prim ajutorului medical la Punctul de Trecere a Frontierei din Vama Sculeni;
  • o intervenție pentru salvarea unei pisici căzute într-un canal;
  • un exercițiu cu forțe și mijloace în teren, în vederea asigurării și desfășurării în condiții de operativitate și eficiență a operațiunilor de intervenție în cazul producerii unor situații de urgență;
  • o intervenție pentru degajarea unui copac uscat care a căzut peste două autoturisme parcate.

Activități de control și informare preventivă

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Iași au efectuat 3 controale pe linia prevenirii și stingerii incendiilor la obiective din județul Iași, în urma acestora fiind aplicate 12 sancțiuni contravenționale.

Pe timpul verificărilor, pompierii au efectuat și instruirea de specialitate cu reprezentanții obiectivelor economice.

Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iași va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

„Descarcă și tu noua APLICAȚIE DSU!” Aplicația DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare APPLE, cât și Android și poate fi descărcată gratuit, după cum urmează :

Materiale de informare preventivă pot fi descărcate de pe linkul: https://isujis.ro/prevenire/informare-preventiva/materiale-de-informare-preventiva/