FluxLocal

Costel Alexe: Institutul Inimii are nevoie de un parteneriat local solid și onest

Consiliul Județean Iași – Iași County Council salută deschiderea arătată de Ministerul Sănătăţii – România pentru găsirea celei mai bune soluții de realizare a Institutului Regional de Boli Cardiovasculare Iași. Conducerea CJ Iași a considerat întotdeauna ca inacceptabilă politizarea acestui proiect atât de necesar pentru întreaga regiune a Moldovei. „Tocmai de aceea, respinge încercarea fostului președinte al Consiliului Județean, Maricel Popa, de a transforma acest subiect într-unul din care să câștige capital politic. Maricel Popa face în aceste zile ceea ce a făcut încă de la inceput, adică inventează noi și noi scuze pentru a ascunde un lucru evident: nu a sprijinit niciodată acest proiect.
Consiliul Județean Iași nu a intervenit în plus sau în minus pe numărul de paturi al viitoarei unități medicale, acesta fiind stabilit de specialiștii Institutului de Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. George I.M. Georgescu Iași’’, spital aflat în coordonarea Ministerului Sănătății, și confirmat ca necesar prin studiul de oportunitate care a stat la baza fundamentării proiectului. Statisticile arată că în Moldova există o densitate de circa 45.000 de locuitori la un pat de spital de cardiologie, în restul țării fiind de 13.000 de locuitori, iar acest proiect a fost gândit și dimensionat pentru a reduce aceste decalaje majore.
Realizarea IRMC implică resurse financiare similare unei construcții de aceeași amploare, respectiv Spitalul Regional de Urgență. Concret, în cazul IRMC, costurile pentru 1 mp construit ajung la 1940,37 euro, în timp ce pentru SRU, costurile sunt de 1972 euro/mp. O altă comparație se poate face și cu spitalul de Urgență „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” București, care a obținut finanțare prin PNRR. Acest spital, cu 490 de paturi, are o valoare totală de 1,64 miliarde lei, în timp ce investiția pentru viitorul Institut al Inimii a fost evaluată la 1,47 miliarde lei. De asemenea, pentru construirea Spitalului Județean Piatra Neamț, cu 469 de paturi, bugetul total este de 1,41 de miliarde de lei.
Un alt subiect vehiculat acum pentru prima dată de Maricel Popa este cel referitor la estimările de costuri pentru consultanță și asistență tehnică. Pentru Institutul Inimii, aceste costuri respectă procentele utilizate prin normativele și practica din domeniu. Drept dovadă, în cazul IRMC, conform de devizului, proiectarea (Pth și detalii) reprezintă 3,5 % din C+M, consultanța (servicii de supervizare) 1% din C+M, iar asistența tehnică 1,5 % din C+M. La Spitalul Regional de Urgență, conform devizului, proiectarea este 4% din C+M, consultanța 1% din C+M și asistența tehnică 1,5% din C+M. Nu credem că-și poate cineva imagina implementarea unui proiect de o asemenea anvergură fără a beneficia de serviciile obligatorii adiacente lucrărilor de execuție.
Realizarea IRMC a fost asumată din start de Ministerul Sănătății, Consiliul Județean Iași, Institutul de Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. George I.M. Georgescu Iași’’ și Primăria Miroslava, în baza Protocolului de asociere încheiat pe 26.11.2020, între cei patru parteneri, iar aplicația de finanțare prin PNRR a fost depusă de Județul Iași, în parteneriat cu IBCV.
Tergiversarea identificării unei soluții pentru finanțarea IRMC este doar în detrimentul pacienților cu afecțiuni cardiovasculare, nevoiți, în prezent, să fie plasați pe o listă de așteptare de cel puțin câteva luni pentru intervenții medicale de specialitate. Tocmai de aceea, conducerea CJ își arată disponibilitatea de a găsi împreună cu partenerii săi, IBCV, Ministerul Sănătății și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cea mai bună variantă de finanțare, astfel încât proiectul institutului să devină realitate”, precizează președintele CJ Iași, Costel Alexe.

Related Articles

Back to top button