Burse destinate cercetătorilor, jurnaliştilor culturali şi arhitecţilor, oferite de Institutul Cultural Român

Institutul Cultural Român (ICR) desfăşoară, în martie, o sesiune de apeluri la candidaturi în urma cărora va oferi unsprezece burse destinate cercetătorilor, jurnaliştilor culturali şi arhitecţilor.

Potrivit unui comunicat al ICR transmis, marţi, AGERPRES, în urma celor patru apeluri la candidaturi lansate de ICR, persoanele interesate şi eligibile pot aplica pentru bursele „Lucian Blaga” şi „Ion Mincu”, pentru cele pentru cercetători străini şi pentru cele pentru jurnalişti culturali străini, a căror valoare totalizează 46.500 de euro.

Bursele „Lucian Blaga” se adresează cercetătorilor români şi constau în subvenţia pentru efectuarea unui stagiu de trei luni, în vederea documentării şi cercetării ştiinţifice într-o instituţie culturală din străinătate, într-o ţară relevantă pentru cercetările propuse.

Anual se acordă trei burse de trei luni, în intervalul 1 mai – 31 octombrie. Se dau 5.000 de euro/bursă, iar data limită pentru depunerea dosarelor este 7 aprilie.

Bursele „Ion Mincu” se acordă arhitecţilor români, în vederea pregătirii lucrărilor ştiinţifice pe o temă relevantă pentru societatea academică românească, timp de două luni, în cadrul unor instituţii, atât din străinătate, cât şi din România. Se acordă două burse anual de 4.500 de euro fiecare. Durata bursei este de două luni în perioada 1 mai – 31 octombrie. Se dau 4.500 de euro/bursă, iar data limită pentru depunerea dosarelor este 8 aprilie.

Bursele destinate cercetătorilor străini constau în sprijin financiar pentru un stagiu de trei luni într-o instituţie de profil din România, în vederea elaborării unei lucrări care dezbate subiecte ce ţin de diverse sfere ale societăţii româneşti. Anual se acordă trei burse cu o durată de trei luni, în perioada 1 mai – 31 octombrie. Se dau 5.000 de euro/bursă, iar data limită pentru depunerea dosarelor este 9 aprilie.

În ceea ce priveşte bursele de cercetare şi documentare destinate jurnaliştilor culturali străini, acestea constau în susţinerea financiară a unui stagiu de documentare de o lună în România, pentru a realiza proiecte vizând promovarea fenomenului cultural românesc în presa străină. Anual se acordă trei burse distribuite, în funcţie de perioada convenită împreună cu jurnaliştii desemnaţi câştigători, pe o perioadă aleasă până la sfârşitul anului calendaristic. Cele trei burse date anual au durata de o lună, în perioada 1 mai – 31 octombrie. Se dau 2.500 euro/bursă, iar data limită pentru depunerea dosarelor este 10 aprilie. AGERPRES