FILE PHOTO: U.S. State Department spokesperson Ned Price speaks during a news conference in Washington, U.S. March 10, 2022. Manuel Balce Ceneta/Pool via REUTERS/File Photo

Washingtonul anunţă convocarea ambasadorului rus după incidentul cu drona americană; armata rusă dezminte că ar fi cauzat prăbuşirea

Statele Unite au anunţat marţi convocarea în cursul după-amiezii de marţi la Departamentul de Stat a ambasadorului rus la Washington pentru a-i comunica ‘obiecţia’ lor ‘puternică’ după incidentul interceptării unei drone americane de către un avion de vânătoare rusesc deasupra Mării Negre, transmit AFP şi Reuters.

‘Suntem în contact direct cu ruşii, la nivel de înalţi responsabili, pentru a le transmite obiecţia noastră puternică faţă de această interceptare puţin sigură şi neprofesionistă care a provocat căderea dronei noastre’, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

‘Îl vom convoca pe ambasadorul rus la Departamentul de Stat’, a adăugat Price.

El a precizat că ambasadoarea americană la Moscova a transmis deja protestele Washingtonului, într-un mesaj adresat Ministerului de Externe rus.

Potrivit lui Ned Price, oficiali americani şi-au informat aliaţii şi partenerii despre acest incident.

Între timp, la Moscova, Ministerul Apărării a transmis că cele două avioane ale sale nu au venit în contact cu drona americană care s-a prăbuşit mai devreme în Marea Neagră, susţinând că această cădere s-a datorat ‘manevrării bruşte’.

‘În urma unei manevre brutale (…) drona MQ-9 a început un zbor necontrolat cu pierdere de altitudine şi a lovit suprafaţa apei’.

‘Piloţii ruşi nu au folosit armamentul de la bord, nu au venit în contact cu UAV (aeronava fără pilot) şi au revenit în siguranţă la aerodromul de bază’, a indicat ministerul rus.AGERPRES