Senator Maricel Popa: SOS – PNL trebuie să oprească bătaia de joc politico-administrativă care pune în pericol sănătatea locuitorilor din regiune!

Senatorul PSD Maricel Popa afirmă că  PNL trebuie să oprească bătaia de joc politico-administrativă care pune în pericol sănătatea locuitorilor din regiune!
”Din păcate pentru noi, locuitorii din Regiunea de Nord – Est, proiectele pe sănătate sunt blocate de liberalii care ar trebui să facă tot ce le stă în putere pentru a consolida acest sector, nu a-l distruge. Spun acest lucru deoarece, în ceea ce privește Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară – IRMC există niște anomalii care arată că peneliștii nu își doresc într-un mod real această investiție.  Ca de exemplu studiul de fezabilitate nu a fost realizat în concordanță cu particularitățile resimțite de sectorul medical din Moldova, ci pare a reflecta doar viziunea unei firme de proiectare, motiv pentru care acesta trebuie refăcut, de aceea documentația trebuie revizuită, fără a ști însă cum vor fi recuperați banii aruncați astfel pe geam de CJIași și de peneliști. Mai mult, costurile preconizate pentru IRMC sunt exorbitante, unitatea medicală fiind supradimensionată atât din perspectivă financiară, cât și a capacității. Astfel, pentru Iași CJ a propus suma de 1,47 miliarde de lei, în vreme ce pentru Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară de la București s-au cerut numai 788 milioane de lei, aproximativ jumătate, fiind umflate și costul per pat propus, iar costul pe metrul pătrat construit era cu 2.500 euro mai mare la Iași față de București.  Astfel, este important de știut că acest proiect beneficiază de toată susținerea Ministerului Sănătății, că se lucrează la identificarea surselor de finanțare pentru demararea lucrărilor, însă banii publici trebuie cheltuiți cu multă asumare și cumpătare, de aceea proiectul trebuie să fie revizuit și să reflecte realitatea, nu fantasmagoriile din mintea peneliștilor care se dovedesc a fi specialiști numai la făcut machete! Un prim pas spre normalitate și spre o reducere substanțială a cheltuielilor este trecerea terenului pe care se va construi IRMC din subordinea CJ în subordinea Ministerului Sănătății printr-o hotărâre de Guvern, fiind pusă astfel pe primul plan dezvoltarea regiunii și sănătatea oamenilor, nu dorința de câștig a capitalului de imagine. Este important de știut, dragi ieșeni, că ambele investiții sunt prioritare pentru Ministerul Sănătății și că există susținere nelimitată pentru demararea celor două mari proiecte care vor consolida statutul Iașului de centru medical!”, subliniază Maricel Popa.