Badea (USR): Ministrul Justiţiei trebuie să-şi retragă urgent propunerea pentru şefia DIICOT; să reia procedura

Deputatul USR Mihai Badea solicită ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să retragă propunerea Alinei Albu pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care a obţinut aviz negativ din partea membrilor Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, menţionând că ministrul trebuie să reia procedura de numire pentru acest post.

„Klaus Iohannis şi Cătălin Predoiu, nu ignoraţi avizul negativ de la CSM şi reluaţi procedura pentru numirea şefului Antimafie! Alina Albu, propusă de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a primit, joi, aviz negativ din partea membrilor Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. În numele transparenţei pe care o clamează public, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, trebuie să ţină cont de acest aviz negativ al CSM şi să-şi retragă propunerea pentru această funcţie”, a afirmat Badea, într-un comunicat transmis joi.

Deputatul USR susţine că avizul este consultativ şi preşedintele României, Klaus Iohannis o poate numi în funcţia de procuror-şef DIICOT pe Alina Albu.

„Aşa s-a întâmplat în 2020, atunci când Predoiu şi Iohannis au ignorat avizele negative ale CSM în cazurile procurorului şef DIICOT, Georgiana Hosu, şi al procurorului general, Gabriela Scutea. Efectele acestor numiri le resimţim din plin, a scăzut drastic numărul anchetele de crimă organizată şi al marilor dosare de criminalitate economico-financiară, iar parchetele din România au ajuns să funcţioneze în prezent la cote de avarii. Avem nevoie de procurori competenţi şi bine pregătiţi, care să-şi asume reconstruirea DIICOT-ului, cunoscut drept Parchetul Antimafie. Avizul CSM pentru numirea în aceste funcţii este esenţial, pentru a exclude total implicarea factorului politic în magistratură”, a mai transmis Mihai Badea.

El a menţionat că în 2021 Comisia Europeană a criticat în raportul MCV faptul că Predoiu şi Iohannis au ignorat avizele CSM.

Alina Albu, propusă de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a primit, joi, aviz negativ din partea membrilor Secţiei pentru procurori a CSM.

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea ministrului Justiţiei de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a doamnei Albu Alina, procuror în cadrul DIICOT – Structura centrală (majoritate: 1 vot da, 5 voturi nu)”, se arată în decizia CSM.

Avizul CSM este unul consultativ.

Potrivit art. 148, alin.2 şi 3 din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Cătălin Predoiu are trei posibilităţi: organizează un nou interviu cu Alina Albu, pentru a clarifica aspectele reţinute de CSM, merge mai departe înaintând propunerea sa preşedintelui Klaus Iohannis fără a ţine seama de avizul negativ al CSM sau organizează un nou concurs de la zero.AGERPRES