FILE PHOTO: A view shows a beach destination Sharm el-Sheikh, Egypt November 12, 2022. REUTERS/Thaier Al-Sudani/File Photo

Egipt: Palestinienii şi israelienii s-au angajat la Sharm el-Sheikh să reducă violenţa

Oficiali palestinieni şi israelieni s-au angajat duminică să depună eforturi pentru a reduce intensificarea violenţei în cadrul discuţiilor din staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh, a doua întâlnire de acest fel în mai puţin de o lună, informează dpa.

Angajamentul vine cu câteva zile înainte de începerea lunii sfinte musulmane Ramadan, care va coincide cu sărbătoarea evreiască a Paştelui.

Părţile au convenit să instituie un „mecanism de reducere şi contracarare a violenţei, a instigării şi a declaraţiilor şi acţiunilor inflamatorii”, potrivit unui comunicat emis la sfârşitul discuţiilor, care nu oferă detalii suplimentare.

Progresele vor fi raportate la o nouă întâlnire, care va avea loc la Sharm el-Sheikh luna viitoare, se arată în declaraţia emisă de Ministerul egiptean de Externe.

În timp ce discuţiile erau în desfăşurare, un israelian a fost grav rănit în Cisiordania, într-un atac suspectat a fi fost comis de un palestinian. Soţia victimei, care se afla în maşină atunci când bărbatul a fost împuşcat, a fost dusă la spital pentru şoc traumatic. Forţele de securitate israeliene l-au capturat pe suspect după o scurtă urmărire. Incidentul a avut loc în orăşelul Huwara, în apropierea locului unde doi fraţi israelieni au fost ucişi luna trecută într-un atac comis de un palestinian.

Înalţi oficiali din Statele Unite, Egipt şi Iordania au participat la discuţiile de duminică, care au urmărit să consolideze rezultatul unei întâlniri desfăşurate în oraşul-port iordanian Aqaba pe 26 februarie.

Duminică, Israelul şi Autoritatea Naţională Palestiniană au reafirmat angajamentele asumate la întâlnirea de la Aqaba, inclusiv angajamentul Israelului de a opri discuţiile despre orice nouă aşezare timp de patru luni şi de a opri autorizarea oricăror avanposturi timp de şase luni.

Totodată, părţile „au reiterat angajamentul de a menţine neschimbat statu-quoul istoric la locurile sfinte din Ierusalim, atât în vorbe, cât şi în fapte”, se arată în declaraţie.

În ultimii ani, tensiunile au izbucnit în timpul Ramadanului între palestinieni şi poliţia israeliană, iar situaţia de securitate din Israel şi din teritoriile palestiniene a escaladat în ultimele luni.
De la începutul acestui an, 85 de palestinieni au fost ucişi în ciocniri violente, în timp ce 13 israelieni şi o ucraineană au fost ucişi în atacuri palestiniene. AGERPRES