Thailanda: Parlamentul a fost dizolvat, urmează alegeri în luna mai

Regele Thailandei, Maha Vajiralongkorn, a aprobat decretul de dizolvare a parlamentului, deschizând calea pentru alegeri în luna mai, potrivit unui anunţ publicat luni în Gazeta Regală, transmite Reuters.

Scrutinul trebuie să se desfăşoare în termen de 45-60 de zile de la dizolvarea parlamentului, care intră în vigoare imediat.

‘Aceasta este o restituire către popor a puterii de decizie politică pentru a continua guvernarea democratică avându-l pe rege ca şef al statului’, se menţionează în decret.

Data scrutinului urmează să fie anunţată, însă vicepremierul Wissanu Krea-ngam a declarat anterior că, dacă parlamentul va fi dizolvat luni, alegerilor vor avea loc cel mai probabil în ziua de 14 mai.

Se anticipează că scrutinul va reprezenta un nou episod din îndelungata bătălie politică între familia miliardară Shinawatra şi establishment-ul pro-militar conservator al ţării.

Paetongtarn Shinawatra, fiica şi, respectiv, nepoata foştilor premieri înlăturaţi de la putere Thaksin şi Yingluck Shinawatra, conduce în preferinţe pentru funcţia de prim-ministru, un sondaj dat publicităţii în weekend indicând un sprijin de 38,2%, în creştere cu zece puncte procentuale.

Sondajul, întreprins de Institutul naţional de administraţie publică (NIDA), îl plasează pe prim-ministrul Prayuth Chan-ocha, aflat la putere de la puciul din 2014 împotriva guvernului partidului Pheu Thai, pe locul al treilea, cu 15,65% din preferinţe.

Paetongtarn s-a declarat vineri încrezătoare într-o victorie categorică, care să evite orice manevră politică împotriva partidului său, care în trecut a fost înlăturat de la putere prin decizii ale justiţiei şi puciuri ale armatei. AGERPRES