România şi Marea Britanie au inaugurat mandatul comun de Ambasade Punct de Contact NATO în Georgia

 Ambasadorii României şi Marii Britanii la NATO, Dan Neculăescu, respectiv David Quarrey, au inaugurat mandatul comun de Ambasade Punct de Contact NATO în Georgia, în timpul unei vizite efectuate în această ţară în perioada 20-21 martie. România deţine, alături de Regatul Unit, mandatul de Ambasadă Punct de Contact NATO în Georgia pentru o perioadă de 2 ani.

La evenimentul public de prezentare a obiectivelor Ambasadelor Punct de Contact NATO, organizat în Tbilisi, ambasadorul României la NATO s-a referit la importanţa Parteneriatului NATO-Georgia şi la importanţa implementării Pachetului Substanţial de Sprijin NATO-Georgia, conform unei postări publicate miercuri pe pagina de Facebook a Delegaţiei Permanente a României la NATO.

De asemenea, el a reafirmat ferm sprijinul puternic şi pe termen lung pentru Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii declanşate de Rusia.

În cadrul întrevederii de la sediul MAE georgian cu primul adjunct al ministrului afacerilor externe al Georgiei, Lasha Darsalia, şi cu primul adjunct al ministrului apărării din Georgia, Lela Chikovani, s-a discutat despre stadiul pregătirilor pentru Summitul NATO de la Vilnius din iulie 2023.

Totodată, a fost abordată situaţia de securitate de la Marea Neagră, fiind exprimat sprijinul ferm al României şi Marii Britanii pentru integritatea şi suveranitatea Ucrainei şi Georgiei.

De asemenea, delegaţiile română şi britanică au apreciat contribuţiile Georgiei la misiunile şi operaţiile NATO şi au reiterat sprijinul ferm pentru parcursul euro-atlantic al Georgiei.

În cadrul unui eveniment organizat în oraşul Gori, ambasadorii României şi Marii Britanii au discutat cu autorităţile şi comunitatea locală despre obiectivele mandatului Ambasadelor Punct de Contact NATO.

Ulterior, s-au deplasat la Odzisi, unde au putut vedea la faţa locului impactul negativ asupra populaţiei al ocupării ilegale a regiunii Osetia de Sud de către Rusia, care continuă din 2008. AGERPRES