A computer image created by Nexu Science Communication together with Trinity College in Dublin, shows a model structurally representative of a betacoronavirus which is the type of virus linked to COVID-19, better known as the coronavirus linked to the Wuhan outbreak, shared with Reuters on February 18, 2020. NEXU Science Communication/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT.

Victor Costache: COVID-19 a expus vulnerabilităţile sistemului de sănătate în întreaga lume, dar a arătat că ne putem mobiliz

Victor Costache, consilier onorific al premierului, a declarat miercuri că pandemia de COVID-19 a expus „vulnerabilităţile sistemului de sănătate din întreaga lume”, dar a demonstrat şi capacitatea de mobilizare.

Declaraţiile a fost făcute în debutul reuniunii la nivel înalt a statelor membre ale Biroului Regional OMS Europa referitoare la problematica resurselor umane din sănătate, desfăşurată miercuri şi joi la Bucureşti.

„COVID-19 a expus vulnerabilităţile sistemului de sănătate din întreaga lume, dar ne-a arătat că ne putem mobiliza să facem aproape orice. Costurile nu au fost mici. Şi mă refer aici, în primul rând, la efortul masiv al cadrelor medicale, inclusiv la cel legat de necesitatea asigurării fluxului de mobilitate. Un lucru e clar, dacă vrem să avem sănătate, avem nevoie de forţă de muncă. Asta ne-a reamintit, de fapt, pandemia: rolul unic jucat de medici, de întreg corpul medical şi de asistenţi medicali, în bătălia cu boala. Este vital să recunoaştem profesionalismul, dăruirea şi eforturile extraordinare ale profesioniştilor noştri. Să înţelegem, în acelaşi timp, nevoile acestora, provocările cu care se confruntă şi să acţionăm pentru a-i sprijini şi proteja”, a precizat el.

Victor Costache, fost ministru al Sănătăţii, a mai declarat că unul dintre obiectivele prioritare la nivel global îl reprezintă investiţia durabilă în forţa de muncă din domeniul sănătăţii.

„Cred cu tărie că personalul medical reprezintă inima sistemului de sănătate, deoarece inima este cel mai solicitat muşchi din corp. Tocmai de aceea, profesioniştii noştri trebuie să fie ascultaţi şi sprijiniţi, pentru a face faţă provocărilor prezentului şi dinamicii îngrijirii. În ultimii patru ani am văzut cum circumstanţe excepţionale au pus la încercare sistemul nostru de sănătate în moduri fără precedent. Am fost martorii eroismului personalului medical, care a lucrat – nu neobosit, dar cu determinare – pentru a îngriji pacienţii, chiar dacă asta a însemnat să îşi pună în pericol propria sănătate. În acelaşi timp, am văzut cum lipsa personalului medical şi a resurselor adecvate au dus la tragedii care ar fi putut fi evitate”, a subliniat el.

Victor Costache a pledat pentru solidaritate, unitate, parteneriat şi schimb de bune practici, ca principii care să ghideze acţiunea în sănătate.

„Prin prezenţa mea, astăzi, alături de dumneavoastră, vreau să vă asigur că vocea profesioniştilor din domeniul sănătăţii este auzită la cel mai înalt nivel al Executivului”, a mai precizat acesta. AGERPRES