Palatul Braunstein găzduiește și noile sedii ale Institutului Francez și Centrului Cultural German

După ce și-a recăpătat demnitatea și strălucirea grație fondurilor europene, Palatul Braunstein, bijuteria arhitecturală din inima orașului nostru, găzduiește de ieri și noile sedii ale Institutului Francez și Centrului Cultural German. Primăria Municipiului Iași a făcut astfel pașii decisivi pentru a transforma Palatul Braunstein, așa cum primarul Mihai Chirica a și promis, în Centrul Cultural European!
La inaugurarea festivă a acestor sedii au participat joi, 23 martie, și Excelența Sa doamna Laurence Auer, Ambasadorul Republicii Franceze în România, și Excelența Sa domnul Peer Gebauer, Ambasadorul Republicii Federale Germania la București.
„Inaugurarea atât a Centrului Cultural German, cât și a Institutului Francez are și profunde semnificații simbolice.
Mai întâi, Dulcele Târg al Ieșilor datorează enorm culturilor franceză și germană. Transformarea Capitalei Moldovei dintr-un orășel prăfuit cu aer oriental într-un adevărat oraș european, petrecută în secolul al XIX-lea, a fost rezultatul generațiilor de tineri moldoveni care au studiat în străinătate, în special în Franța și în Germania.
În al doilea rând, într-o Europă Unită, dar tulburată de atâtea crize, cultura poate fi liantul care să ne țină în continuare foarte aproape unii de alții.
Faptul că Germania și Franța, cele două motoare ori, mai bine zis, cele două aripi ale Uniunii Europene, sunt aici, împreună, alături de noi, nu poate să însemne decât că frumosul, adevărul, binele vor învinge întotdeauna!
Celor două centre le urez succes în toate proiectele viitoare! Rămânem deschiși și către celelalte instituții culturale ale statelor partenere, pe care le așteptăm alături în Centrul Cultural European ieșean!
Vă mulțumesc pentru încredere!”, a transmis primarul Mihai Chirica.
*
Valoarea totală a proiectului de consolidare și refuncționalizare a Palatului Braunstein este de 22.893.522,86 lei, inclusiv TVA (circa 4,65 milioane de euro).
Proiectul, pe care l-am încheiat în urmă cu un an, a fost cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Prioritatea de investiții 5.1.