Israel: Netanyahu anunţă o „pauză” în procesul de adoptare a contestatei reforme a justiţiei

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat luni o „pauză” în procesul de adoptare a reformei justiţiei, examinată în parlament şi contestată în stradă de aproape trei luni, relatează AFP.

Într-un mesaj către naţiune transmis după consultări politice cu unii dintre partenerii din coaliţia aflată la putere, Netanyahu a anunţat că adoptarea definitivă a diferite proiecte de lege privind reforma a fost amânată pentru următoarea sesiune parlamentară, care urmează să se deschidă după Paştele Evreiesc (5-13 aprilie).

El cedează astfel parţial în faţa cererilor opozanţilor.

Oponenţii acestui plan de a înăspri controlul parlamentului asupra proceselor judiciare au atras atenţia că acesta reprezintă o ameninţare pentru democraţie şi au mobilizat proteste ample împotriva sa.

O mulţime uriaşă, estimată la 80.000 de manifestanţi, conform media israeliene, s-a adunat luni după-amiază în jurul parlamentului la Ierusalim pentru a protesta împotriva reformei.

Cel mai mare sindicat din ţară a făcut apel luni la grevă generală, în mare parte respectată în sectorul public, dar şi în companii private, fapt extrem de rar.AGERPRES