Valoarea contractelor de finanţare pe zona feroviară se ridică la circa 15 miliarde de lei

Valoarea totală a contractelor de finanţare pe zona feroviară este în jur de 15 miliarde de lei, aproximativ 700 km de cale ferată fiind cu contracte de finanţare încheiate prin PNRR, a declarat, luni, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferinţă de presă.

„În acest moment, doar pe PNRR, sunt aproximativ 700 km de cale ferată cu contracte încheiate – aproape 300 sunt lucrări de modernizare, sunt lucrări care, aşa cum ştiţi – sunt pe două tronsoane de la Caransebeş la Arad şi de la Episcopia Bihorului la Cluj – şi peste 400 de km sunt acele reparaţii care sunt, de asemenea, finanţabile – peste 400 de kilometri sunt finanţabile de asemenea prin PNRR. Valoarea totală a contractelor de finanţare pe toate tipurile – şi pe POT (Program operaţional transport, n.r.) şi pe PNRR şi pe CEF (Connecting Europe Facility, n.r.), pe zona feroviară – este foarte mare, este undeva în jur de 15 miliarde (lei n.r.). Având în vedere că PNRR-ul a intrat în aplicare anul trecut – şi că borna pentru CFR a fost la sfârşitul anului trecut – să avem semnate 50% din contractele finanţabile prin PNRR – vreau să vă spun că această bornă nu c-a fost atinsă, aproape am ajuns la 90%. Mai este un singur contract, Lotul I – şi eu cred că în următoarele săptămâni se va încheia. Aşteptăm motivarea instanţei, încă nu a venit. E un singur contract care a rămas nesemnat şi ajungem la 100%, iar din acest moment se intră efectiv în zona de execuţie, de implementare”, a menţionat ministrul Transporturilor.

 

Potrivit acestuia, un alt proiect major – legătura dintre Caransebeş şi Craiova – va fi finanţat prin Program operaţional transport.

„Un alt proiect, de asemenea major, va fi finanţat prin POT – şi anume acea legătură dintre Caransebeş şi Craiova. Tot prin POT îmi doresc să fie finanţate bucăţi, pentru că nu vom putea să finanţăm toată Magistrala 500 – şi anume pe zona Moldovei, de la Ploieşti la Siret. Nu sunt sume suficiente din acest punct de vedere să finanţăm total şi Magistrala 500 – tocmai de aceea soluţia pe care am gândit-o – inclusiv azi am avut o discuţie cu Banca Mondială – este de a finanţa bucăţile rămase prin împrumuturi oferite de către Banca Mondială”, a adăugat ministrul. AGERPRES