Forţa Dreptei denunţă votul din Senat privind introducerea pragului de 250.000 de lei la abuzul în serviciu
„Considerăm că acesta este un act îndreptat împotriva intereselor şi aşteptărilor legitime ale cetăţenilor României, un vot prin care toţi senatorii care s-au exprimat favorabil au trădat mandatul primit din partea românilor, s-au descalificat, preferând să ţină partea hoţilor şi nu a oamenilor cinstiţi. Observăm faptul că această lege nu ar fi putut fi adoptată dacă senatorii PNL nu ar fi votat în favoarea ei, fiind o lege organică. Atragem atenţia asupra retoricii toxice din epoca Dragnea & Iordache, regăsită astăzi nu doar în justificările publice ale parlamentarilor PSD, ci şi ale parlamentarilor din partea PNL”, arată reprezentanţii Forţa Dreptei, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Conform sursei citate, este complet falsă susţinerea potrivit căreia abuzul în serviciu necesita obligatoriu introducerea unui prag valoric.
„Dacă aşa ar fi stat lucrurile, atunci forma proiectului de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei şi adoptat de Guvern ar fi conţinut acest prag valoric. Or, în pofida avizului Consiliului Legislativ care face referire la acest prag, Ministerul Justiţiei a susţinut adoptarea proiectului în Guvern fără a conţine respectivul prag valoric. Dacă actuala coaliţie PSD – PNL – UDMR foloseşte acest argument, atunci ministrul Justiţiei trebuie să demisioneze sau să fie demis din funcţie. Este o minciună dincolo de orice explicaţie raţională aceea potrivit căreia un eventual prag pentru abuzul în serviciu ar trebui stabilit, fiind invocată o decizie a CCR, la sume de tipul 200.000 – 250.000 de lei. Nu a existat şi nu există niciun fel de argument care să susţină un astfel de nivel, dacă ne raportăm la nivelul de trai din România sau la alte norme ale Codului penal care fac trimitere la elemente valorice”, arată comunicatul citat.
În acest context, parlamentarii din Forţa Dreptei anunţă că vor depune amendamente în Camera Deputaţilor „pentru a curăţa Codul penal de mizeriile adoptate de Senat, astfel încât aceste prevederi legale să nu poată fi folosite de infractori pentru a scăpa nepedepsiţi”.
Senatul a adoptat, în şedinţa de plen de miercuri, proiectul de lege al Guvernului pentru modificarea Codului penal şi a altor acte normative, pentru punerea în acord cu decizii ale Curţii Constituţionale, prin care pragul pentru abuzul în serviciu, care se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, se stabileşte la 250.000 de lei. AGERPRES/