Basarabia

Reforma justiției a fost discutată la Chișinău

MOLDPRES/. Ultimele modificări operate în legislația Republicii Moldova, dar și în legislația României, au fost discutate ieri la Chișinău, în cadrul unei ședințe comune a membrilor Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova și ai Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul Parlamentului României, comunică MOLDPRES.

Președinții celor două comisii Olesea Stamate și Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș au susținut azi o conferință de presă în care au trecut în revistă subiectele examinate, printre care reforma justiției și deschiderea unui punct comun de control la frontieră.

„Ne bucurăm să vă salutăm astăzi în contextul celei de-a patra reuniuni comune a celor două comisii juridice din Parlamentul Republicii Moldova și din Senatul României. Ne-am reunit pentru a discuta subiecte de interes comun pentru ambele țări, ceea ce ține de reforma în sectorul justiției la modul general și la modul practic, acele aspecte legislative care pot fi îmbunătățite pe ambele maluri ale Prutului, astfel încât justiția, sistemul judecătoresc să funcționeze cât mai eficient. Astăzi, în prima parte a ședinței, am discutat mai multe aspecte ce țin de modificările recente în legislația, atât a României, cât și a Republicii Moldova, ce țin de reforma justiției, pentru că în după-amiaza zilei să continuăm lucrul în grupuri tematice ce țin de profesiile juridice liberale, precum activitatea avocaților, cea a notarilor, a executorilor judecătorești și experților judiciari. Pentru ședința respectivă avem prezenți și reprezentanți ai acestor profesii din România și din Republica Moldova, astfel încât să se poată găsi soluții practice pentru îmbunătățirea cadrului de activitate a acestor profesii în ambele țări”, a spus Olesea Stamate.

Și președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul Parlamentului României, Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, a menționat că pe lângă aspectele de tehnică legislativă, la Chișinău sunt discutate și aspecte practice. „În urma discuției purtate la cea de-a treia întâlnire a celor două comisii s-a decis deschiderea unui punct comun de control la frontieră. Luni s-a votat și în Senatul României și în Camera Deputaților, legea care permite deschiderea unui asemenea post. Acest control unic este un aspect care va determina o creștere calitativă a transportului de persoane și de bunuri între cele două state, precum și o celeritate a transporturilor de bunuri. De asemenea, avem cu deputații de la Chișinău discuții pe tema actualizării legislației în domeniul notarilor publici și executorilor judecătorești. În urma discuțiilor purtate cu colegii din comisia juridică a Republicii Moldova, s-a desprins necesitatea lărgirii spectrului de dialog și pe alte profesii conexe actului de justiție, inclusiv mediatori, traducători interpreți”, a conchis deputatul român.

Tot astăzi, la Chișinău vor avea loc ședințe ale grupurilor de lucru comune cu avocații, notarii, executorii judecătorești și experții judiciari. În cadrul acestora vor fi discutate mai multe inițiative legislative în domeniu.

Delegația Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul Parlamentului României se va afla în Republica Moldova până pe 8 aprilie.

Related Articles

Back to top button