Activitatea băncilor biologice va fi reglementată prin lege

Chişinău, 12 apr. /MOLDPRES/. Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie a aprobat astăzi proiectul de lege privind Banca biologică umană și îl va înainta spre aprobare Parlamentului. Proiectul a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate”, comunică MOLDPRES.

Potrivit vicepreședintelui Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Adrian Belîi, care este unul din autorii inițiativei legislative, proiectul oferă, în premieră pentru țara noastră, o reglementare clară a activității băncilor biologice și a celor cu scop de cercetare științifică.

Astfel, pentru prima dată va fi definită noțiunea de bancă biologică sau biobancă, care reprezintă colecții organizate de date stabilite și întreținute de către administratorul băncii biologice, care constă din probe biologice umane, descrieri de ADN, descrieri ale stării de sănătate, genealogii, date genetice și date care permit identificarea donatorilor de probe biologice. O biobancă este în drept să organizeze activitatea de cercetare în domeniul sănătății, medicinii personalizate, asigură natura voluntară a donării, confidențialitatea identității donatorilor și protejarea persoanelor de utilizarea arbitrară a datelor genetice și de discriminare bazată pe interpretarea structurii ADN-ului lor și a riscurilor care decurg din acestea.

Proiectul reglementează și condițiile pentru prelucrarea și stocarea probelor lichide: sânge integral, plasmă, ser, urină, spută, salivă, lichid cefalo-rahidian; a probelor solide: fragmente de țesuturi, celule; a componentelor și subcomponentelor celulare: citoplasmă, nuclei, mitocondrii; a fracțiunilor biochimice/moleculare: ADN, ARN, proteine. De asemenea, sunt reglementate descrierile ADN-ului, descrierile stării de sănătate și genealogiile donatorilor de probe biologice umane.

Totodată, sunt explicate drepturile și obligațiile donatorilor de probe biologice umane, a administratorului-șef și a utilizatorilor autorizați ai Băncii biologice, a cercetătorilor geneticieni cu referire la probele biologice umane, dar și condițiile pentru înființarea și menținerea Băncii biologice. Sunt stipulate condițiile necesare privind consimțământul pentru a deveni donator de probe biologice umane, dar și dreptul de proprietate asupra probelor biologice umane, a datelor stocate. Sunt stipulate și condițiile pentru protecția datelor.

Prin adoptarea proiectului de lege privind Banca biologică umană, legislația națională va fi armonizată cu cea a Uniunii Europene.