Educatie

Sebastian Burduja: România va avea cloud guvernamental privat în anul 2026

România va avea cloud guvernamental privat în anul 2026 prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a declarat, marţi, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.

El a precizat, totodată, că Ministerul Cercetării şi-a atins „la timp” toate jaloanele din PNRR.

„Din perspectiva MCID, pe proiectele pe care noi le gestionăm, suntem absolut în grafic. Ne-am atins toate jaloanele la timp, inclusiv jaloane extrem de grele cum ar fi cele legate de cloudul guvernamental, ordonanţa cloudului sau Legea securităţii cibernetice promulgată recent de preşedintele Iohannis după 10 ani de blocaje. Noi am rescris legea împreună cu celelalte ministere şi ea a trecut şi testul la Curtea Constituţională. Lucrurile sunt în grafic. La nivelul anului 2026, din PNRR, vom avea cloud guvernamental privat. Deci un cloud guvernamental închis cum se spune, sigur, interoperabil, de fapt, interconectat la cloudul comercial”, a explicat ministrul.

Sebastian Burduja a intervenit online la dezbaterea „Ce probleme din sistem poate rezolva digitalizarea Sănătăţii?”, organizată de DC Media Group.

Potrivit acestuia, sistemul medical nu a mai beneficiat de investiţii în domeniul informatic de mai bine de 10 ani.

„Aş face câteva aprecieri legate de digitalizarea sănătăţii. Eu cred că aici vorbim de un sistem care nu a mai beneficiat de investiţii în sistemele informatice de 10 ani şi mai bine de atât”, a menţionat ministrul Cercetării.

El a subliniat că sistemul platformei informatice a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate are „mare” nevoie de intervenţie.

„Sunt proiecte din Programul Operaţional Competitivitate pornite cu mare întârziere din păcate şi care trebuie finalizate până la sfârşitul acestui an. Acolo am o îngrijorare că nu va putea fi îndeplinit acest termen, să vedem. De asemenea, sunt proiecte importante din PNRR care vizează modernizarea platformei informatice a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, un sistem care are mare nevoie de intervenţie. Pentru români beneficiul ar fi multiplu. (…) Vorbim de o zonă de debirocratizare şi de uşurare a muncii medicilor şi asistenţilor. Medicii de familie în mod special au o mare povară administrativă, pierd foarte mult timp cu aceste evidenţe în bună măsură încă pe hârtie”, a indicat Burduja.

Ministrul a amintit că din prima săptămână a lunii iulie nu se vor mai putea solicita copii ale documentelor emise de statul român.

„Din prima săptămână a lunii iulie, nici la nivelul spitalelor, nici la nivelul şcolilor, nici la nivelul primăriilor, Consiliilor judeţene, nici la nivelul operatorilor de apă, canal sau furnizorilor de utilităţi nu ni se vor mai putea solicita conform legii copii după acte emise de statul român. Este o rezistenţă la sistem, dar noi trebuie să înţelegem cu toţii că suntem, pur şi simplu, condamnaţi să digitalizăm România, să ne modernizăm şi să le dăm, de fapt, românilor oportunitatea şi opţiunea de a-şi rezolva problemele cât mai rapid din confortul casei”, a transmis Sebastian Burduja. AGERPRES

Related Articles

Back to top button