Forţele ucrainene au respins circa 50 de atacuri în estul Ucrainei în ultimele 24 de ore
Forţele armate ucrainene au respins circa 50 de atacuri ale invadatorilor ruşi din cinci direcţii diferite în ultimele 24 de ore în Donbas (zonă minieră din estul Ucrainei), provocând inamicului „pierderi grele”, a indicat Statul Major General ucrainean în buletinul său informativ de marţi, citat DPA.
Oraşele Bahmut şi Mariinka din regiunea Doneţk, unde trupele ruse încearcă noi asalturi, se află în „epicentrul luptelor” din estul Ucrainei, subliniază comandamentul superior ucrainean.
Luptele fac ravagii de mai multe luni în această regiune, pe care forţele Moscovei încearcă să o cucerească în întregime.
Forţele aeriene ucrainene au raportat de asemenea o serie de atacuri asupra poziţiilor ruse, afirmând că o bază de război electronic a fost lovită, printre alte ţinte. Nu a fost indicat un amplasament anume.
Moscova a confirmat anterior că trupe regulate ruse şi mercenari Wagner luptă împreună împotriva apărătorilor ucraineni în bătălia care se duce în prezent la Bahmut.
Unităţi de asalt ruseşti, inclusiv de paraşutişti, au ocupat două cartiere în nord-vestul şi centrul oraşului Bahmut, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.
Patronul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a invocat o abordare comună, afirmând că trupele regulate protejează acum flancurile luptătorilor Wagner în lupta împotriva forţelor ucrainene.
„Flancurile sunt de acum în responsabilitatea Ministerului Apărării”, a declarat Prigojin, după ce recent a criticat în mod repetat ministerul pentru că a făcut prea puţin pentru capturarea oraşului.
Înainte de toate, omul de încredere al preşedintelui rus Vladimir Putin se plânsese de lipsă de muniţie pentru forţele sale. Cu cât sunt mai multe obuze, cu atât trupele avansează mai repede şi înregistrăm mai puţine pierderi, a spus el, dar partea ucraineană afirmă că luptătorii lui Prigojin nu ar duce lipsă de muniţii, având în vedere intensitatea tirurilor, conform agenţiei de presă Unian.
Bătălia pentru Bahmut este considerată cea mai sângeroasă în războiul declanşat odată cu invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în urmă cu mai bine de un an.
Prigojin susţine că peste 30.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în luptele din jurul oraşului şi în regiune, potrivit dpa, care subliniază că nu a putut verifica independent niciuna din informaţiile furnizate de părţi.
Partea ucraineană a confirmat recent că trupele ruse au avansat spre centrul oraşului, aproape în întregime distrus. Înainte de război, Bahmutul avea peste 70.000 de locuitori.
Potrivit diverşilor oficiali ruşi, Bahmut – disputat încă de la sfârşitul verii trecute- ar fi fost capturat în proporţie de 80%.
Comandantul forţelor terestre ucrainene, general-colonelul Oleksandr Sîrski, a spus că soldaţii ucraineni din Bahmut provoacă pierderi semnificative ruşilor şi le împiedică înaintarea. De asemenea, inamicul a fost oprit în direcţiile Kupiansk şi Lîman, potrivit acestuia.
În pofida pierderilor grele, Ucraina refuză să renunţe la oraş, spunând că vrea să epuizeze trupele ruseşti printr-o luptă de uzură. Bahmut este principala componentă a liniei defensive ucrainene stabilite în regiunea Doneţk după cucerirea de către Rusia a oraşelor Severodoneţk şi Lisiciansk.
Dacă Ucraina renunţă la Bahmut, aceasta va deschide calea trupelor ruse spre marile oraşe Sloviansk şi Kramatorsk şi ar apropia Rusia de obiectivul său privind cucerirea integrală a regiunii Doneţk, notează DPA.
În timp ce forţele ucrainene încearcă să respingă atacurile ruseşti la sol, Kievul se pregăteşte pentru următoarea reuniune în aşa-numitul format Ramstein, potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski.
„Am avut discuţii pregătitoare”, a spus Zelenski în discursul său video de luni seara. „Ne aşteptăm să fie luate decizii solide pe măsura perspectivelor de pe câmpul de luptă”, a adăugat el.
În discursul său cotidian către populaţie, Volodimir Zelenski s-a referit la „perspective destul de ambiţioase, pe care intenţionăm să le abordăm cât mai bine posibil”.
Întâlnirile lunare ale susţinătorilor Ucrainei în aşa-numitul format Ramstein – după numele bazei americane Ramstein din Germania unde a avut loc prima reuniune – se referă la sprijinul militar şi civil pentru Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.
După reuniuni în diverse locuri în ultimele luni, participanţii la acest format se vor reuni la 21 aprilie din nou la Ramstein, iar unul dintre principalele subiecte va fi probabil aprovizionarea cu muniţie, o problemă pentru partea ucraineană.
Zelenski a abordat viitoarea reuniune de la Ramstein cu înalţii comandanţi ai armatei ucrainene luni. Nu s-a discutat doar despre aprovizionare, ci şi despre tot ce ţine de producţie – atât la întreprinderile stat, cât şi la cele private, a indicat preşedintele ucrainean.AGERPRES