Criza cerealelor ucrainene, dezbătută în viitoarea şedinţă plenară a Parlamentului European

Grupurile politice europarlamentare au acceptat joi, în Conferinţa preşedinţilor, propunerea grupului Renew Europe, la iniţiativa eurodeputatului Dacian Cioloş, ca subiectul crizei provocate de cerealele ucrainene să fie dezbătut în următoarea şedinţă plenară a Parlamentului European, potrivit unui comunicat al europarlamentarului român.

”Este important să audiem Comisia Europeană în Parlament fie pentru a ne explica ce măsuri a luat, fie pentru a discuta şi decide ce măsuri mai sunt necesare în funcţie de situaţia de pe teren. De altfel, am formulat şi publicat încă de la începutul săptămânii soluţiile propuse de Renew Europe către Comisa Europeană şi apelul pentru a interveni de urgenţă pentru sprijinul fermierilor români, polonezi, bulgari, maghiari şi slovaci care au fost afectaţi de importuri necontrolate. Pentru ca tranzitul cerealelor ucrainene să poată continua prin UE, este important ca soluţia să fie europeană şi nu trebuie lăsată greutatea ajutorului acordat Ucrainei doar pe statele vecine. Fără o intervenţie consistentă a Comisiei Europene, subiectul poate derapa în zona populismului şi a sentimentului antiucrainean, dar şi antieuropean”, a indicat fostul comisar european pentru agricultură.

Acesta a discutat miercuri despre posibile soluţii cu mai mulţi reprezentanţi ai sectorului cerealelor din România, pentru a se asigura că îngrijorările lor sunt reflectate în soluţiile care se pregătesc la nivel european. AGERPRES