Варна (20 април 2023) Министърът на туризма Илин Димитров беше гост на официалното откриване на Националното състезание по професии – 2023, което започва в Martim Hotel Paradise Blue Albena, в курортен комплекс “Албена”. Снимки: Красимир Кръстев/БТА (ЕД)

Ministrul Turismului: Sezonul de vară 2023 îl va depăşi pe cel din 2019 cu 5%

Ilin Dimitrov, ministrul în exerciţiu al Turismului, care a fost joi în staţiunea Albena pentru inaugurarea Concursului naţional al profesiilor, a anunţat că datele disponibile sugerează că sezonul de vară viitor va depăşi nivelul din 2019 cu 5%. Pieţele care stagnau oarecum şi-au revenit în Bulgaria, în timp ce mulţi turişti sunt aşteptaţi şi de pe pieţele tradiţionale, precum şi de pe pieţele emergente, cum sunt Polonia şi Cehia.

Piaţa din Marea Britanie este, de asemenea, în creştere. Piaţa germană, care a avut o scădere gravă, îşi revine încetul cu încetul, a spus ministrul, adăugând că se aşteaptă la o creştere de aproximativ 25% faţă de anul precedent.

Dimitrov se aşteaptă la un sezon de vară relativ lung, care va dura ca în fiecare an până la sfârşitul lunii septembrie. Potrivit acestuia, provocarea nu este să umplem hoteluri în iunie, iulie şi august, ci să avem o ocupare bună încă din mai.

Ministrul va face apel la parlamentari să susţină bugetul ministerului, pentru a asigura finanţare pentru zboruri charter, deoarece această măsură era esenţială şi deja utilizată de vecinii Bulgariei.

Dimitrov a subliniat că industria a început să folosească mult mai multe tehnologii digitale pentru a se comercializa.

Peste 100.000 de turişti străini au vizitat Bulgaria în perioada sărbătorilor de Paşte, din care o mare parte sunt din România, a spus ministrul. Bulgaria a cunoscut un sezon de iarnă foarte bun, în ciuda lipsei zăpezii.

Comentând ce se va întâmpla după 30 aprilie cu refugiaţii ucraineni cazaţi în hoteluri, Dimitrov a explicat că această decizie este de competenţa Grupului Naţional de Lucru. El a spus că o revizuire cuprinzătoare este în curs de desfăşurare în cooperare cu Grupul operativ pentru a ajuta la determinarea următoarei acţiuni până la sfârşitul lunii aprilie.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii. AGERPRES