Şase exemplare din ”First Folio”, de Shakespeare, prezentate împreună într-un eveniment rar, la Londra

Şase ediţii princeps extrem de rare ale volumului ce a grupat în premieră piesele de teatru ale dramaturgului William Shakespeare (volum desemnat prin denumirea prescurtată „First Folio”) vor fi expuse săptămâna viitoare la Londra în cadrul unui eveniment despre care reprezentanţii casei de licitaţii Christie’s au spus că va fi cea mai mare prezentare dedicată acestor opere în Regatul Unit, informează luni Reuters.

Expoziţia, ce marchează împlinirea a 400 de ani de la publicarea „First Folio” în 1623, va avea loc la sediul casei Christie’s din Londra în perioada 2 – 26 mai. Apoi, acele exemplare se vor întoarce la proprietarii lor.

Prima ediţie a volumului cu piesele lui Shakespeare a fost compilată de prietenii dramaturgului şi a fost publicată la şapte ani după moartea acestuia. Prima ediţie conţine 36 dintre cele 37 de piese scrise de el, grupate pentru prima dată în comedii, tragedii şi drame.

 

Foto: (c) Anna Gordon/REUTERS


„Dacă nu exista publicarea ‘First Folio’, este foarte probabil ca jumătate din întreaga creaţie a lui Shakespeare, adică 18 piese, să nu ajungă să existe în zilele noastre, iar printre ele s-ar afla piese precum ‘Macbeth’, ‘Julius Caesar’, ‘Totul e bine când se termină cu bine'”, a declarat Margaret Ford, directoarea departamentului internaţional pentru cărţi din cadrul casei Christie’s.

„Nu ştim exact cât de multe copii au fost publicate atunci, cea mai probabilă estimare este 750 de copii, iar 235 de copii au supravieţuit într-o formă sau alta. Majoritatea dintre ele sunt imperfecte, dar există totuşi şi câteva copii în formă completă”, a adăugat ea.

În 2020, un exemplar „First Folio” s-a vândut la licitaţie cu suma record de 9,97 milioane de dolari.

Cinci dintre cele şase copii ce vor fi expuse la Londra provin din colecţii private, iar cea de şasea va fi împrumutată de la Biblioteca Senatului a Universităţii din Londra.

„Va fi pentru singura dată când publicul va putea să vadă şase copii din ‘First Folio’ expuse împreună. Poate că şase copii nu sună prea mult pentru omul obişnuit, dar, dacă punem lucrurile în context… ultima dată când cel mult patru copii au fost expuse împreună s-a întâmplat în urmă cu 100 de ani, la cea de-a 300-a aniversare a ‘First Folio’, când British Library a expus patru dintre copiile sale”, a precizat Margaret Ford. AGERPRES