Târgul de Carte de la Leipzig: Mircea Cărtărescu şi Ioana Pârvulescu – printre invitaţii Ministerului Culturii
„Joi, 27 aprilie, se deschide Târgul de Carte de la Leipzig, cea mai vie platformă dedicată cu precădere literaturilor din centrul şi estul Europei. Spre deosebire de multe alte târguri de carte din Europa, unde pe primul loc se află interesele economice ale lumii editoriale, la Leipzig, în centrul atenţiei se află autorii şi cărţile lor. Timp de patru zile, întregul oraş, prin intermediul târgului, celebrează literatura în formele cele mai variate de exprimare. În cadrul ediţiei din anul acesta, Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu, Lavinia Branişte, Ioana Nicolaie, Oleg Serebrian şi Adrian Schiop sunt autorii invitaţi ai Ministerului Culturii”, se arată într-un comunicat al ministerului transmis luni AGERPRES.
Standul naţional va găzdui o expoziţie cu peste 150 de noi titluri de beletristică, literatură pentru copii şi non-ficţiune şi va fi, totodată, scena pentru 18 evenimente dedicate autorilor oaspeţi traduşi în limba germană, dar şi a unor teme de actualitate culturală şi politică.
„Între 27 – 30 aprilie avem, din nou, bucuria de a organiza standul naţional la Târgul de Carte de la Leipzig care, după patru ani de pauză, îşi deschide din nou porţile. Tradiţia participării României la acest târg – de peste cinci decenii – include momente memorabile, dacă ar fi să enumerăm doar premiile primite de ilustratorii de carte români, înainte de 1989, Premiul Leipziger Buchmesse pentru Mircea Cărtărescu, în anul 2015, Premiul pentru cea mai bună traducere (Eva Ruth Wemme pentru ‘Dimineaţa pierdută’ de Gabriela Adameşteanu, în anul 2019) şi, nu în ultimul rând, prezenţa României ca Ţară Invitată de Onoare, în anii 1998 şi 2018”, a afirmat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.
El a subliniat că, anul acesta, standul României găzduieşte evenimente dedicate atât celor mai recente traduceri în limba germană din literatura română, cât şi dezbateri pe teme actuale care marchează operele scriitorilor contemporani.
„Sunt convins că va fi o revedere emoţionantă a autorilor invitaţi – Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu, Lavinia Branişte, Ioana Nicolaie, Oleg Serebrian şi Adrian Schiop – cu publicul german, dar şi a specialiştilor din domeniul cărţii, traducători, editori, jurnalişti, manageri culturali. Le urez tuturor mult succes şi cât mai multe noi proiecte româno-germane” a mai transmis ministrul Culturii. AGERPRES