Economic

Valoarea creditelor noi acordate de CEC Bank agricultorilor a crescut cu 80% în 2022

CEC Bank a înregistrat, în anul 2022, o evoluţie semnificativă în ceea ce priveşte finanţarea agricultorilor mici şi medii, creditele noi acordate crescând cu aproape 80% faţă de 2021, conform unui comunicat al băncii.

„CEC Bank a acordat agricultorilor mici şi medii, în anul 2022, credite noi în valoare de aproximativ 1,4 miliarde lei, în creştere cu aproape 80% faţă de 2021, valoare ce reprezintă aproape jumătate din totalul creditelor noi acordate de banca noastră agriculturii. Antreprenorii din agricultură au nevoi specifice, sezoniere, iar băncile trebuie să ţină cont de modul de stabilire a ratelor, a garanţiilor sau de modul în care face analiza de bonitate a clientului”, a declarat Bogdan Alexandrescu, director al Direcţiei AGRI din cadrul CEC Bank.

Într-un clasament al segmentelor de business din agricultură finanţate de CEC Bank, cultura mare (grâu, porumb) are o pondere însemnată, de peste 60%, din totalul finanţărilor din agricultură acordate de bancă, fiind urmată de sectorul de creştere a animalelor, cel de prelucrare a produselor, apoi cel de legumicultură şi pomicultură, cel de silvicultură şi sectorul piscicultură. Creditele acordate păstrează aceeaşi structură precum cea a segmentelor finanţate.

Ca tipuri de credite, cele pentru capital de lucru au fost cele mai solicitate, acestea fiind folosite, în general, pentru achiziţia de îngrăşăminte, dar şi pentru finanţarea activităţii curente. În cazul creditelor de investiţii, acestea au fost utilizate pentru achiziţia de echipamente. Dacă la cultura mare investiţiile înseamnă sisteme de irigat, combine, tractoare sau silozuri, în zootehnie investiţiile înseamnă, printre altele, şi sisteme automate de muls care monitorizează starea fiecărui animal. În domeniul procesării, investiţiile sunt orientate către construcţia de hale cu echipamente de tranşat, spaţii de depozitare, ambalare şi afumători iar în zona legumiculturii/pomiculturii, investiţiile au ca destinaţie depozitele de frig, echipamente de procesare sucuri, ambalare etc.

CEC Bank susţine creşterea competitivităţii producătorilor locali, acordând credite şi pentru sisteme de irigaţii cât şi pentru realizarea de investiţii complexe pentru închiderea ciclului de producţie şi obţinerea unei profitabilităţi mai mari pe kilogram de cereale/lapte/carne vândute.

„În 2022, CEC Bank a fost cel mai mare jucător din sistemul bancar al programului guvernamental destinat agriculturii – Rural Invest dar şi cel mai mare finanţator al creditelor APIA, unde s-au acordat aproximativ 7.000 de credite”, se menţionează în comunicat.

CEC Bank este instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi cu active de peste 61,8 miliarde lei, la sfârşitul lui 2022.

CEC Bank este o bancă universală de top pe piaţa românească şi oferă o gamă completă de produse şi servicii persoanelor fizice, IMM-urilor şi corporaţiilor mari, prin multiple canale de distribuţie: unităţi bancare, reţele de ATM, internet banking (CEConline), mobile banking şi magazinul virtual CEC_IN – unde pot fi accesate produse şi servicii bancare 100% online. AGERPRES

Related Articles

Back to top button