Cultura

Festivalul Filmului European începe pe 9 mai, la Timişoara

Festivalul Filmului European, ediţia a 27-a, începe pe 9 mai, în Capitala Culturală a Europei – Timişoara, iar evenimentul va fi marcat printr-o gală, de Ziua Europei, informează organizatorii într-un comunicat transmis AGERPRES.

Festivalul va continua în perioada 10-14 mai la Casa de Cultură „George Motoia Craiu” de la Oraviţa, între 15 şi 23 mai la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, Cinemateca Union şi Cinema Elvire Popesco din Bucureşti, între 18 şi 20 mai la Centrul de Cultură şi Arte „George Topîrceanu” din Curtea de Argeş, între 18 şi 21 mai la Cinema Unirea din Botoşani, şi între 19 şi 21 mai la Casa de Cultură de la Gura Humorului.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele şi institutele culturale europene.

„În anul în care ICR sărbătoreşte 20 de ani de activitate, iar Timişoara este capitala europeană a culturii, este o onoare pentru noi să anunţăm o nouă ediţie a evenimentului cu cea mai îndelungată tradiţie din portofoliul ICR: Festivalul Filmului European. O manifestare europeană prin excelenţă, Festivalul, iniţiat de Comisia Europeană în urmă cu 27 de ani, reprezintă nu doar un cadru care oferă iubitorilor de film din România diversitatea de idei şi bogăţia stilistică a cinema-ului european, ci este şi o confirmare a forţei echipei ICR, căreia m-am alăturat din nou, şi care reuşeşte să ducă, în fiecare an, filmul european în cât mai multe oraşe româneşti. Mulţumim Reprezentanţei Comisiei Europene care, neîntrerupt, ne este alături. Vom debuta la Timişoara, desigur, ca omagiu adus capitalei culturii, dar vom ajunge şi în oraşe în care proiecţia de film european pe marele ecran nu este ceva permanent accesibil. Ne-ar bucura ca operele cinematografice pe care le propunem să declanşeze o schimbare în viaţa lor culturală”, a declarat Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român.

La ediţia 2023, vedetele şi filmele-vedetă coexistă, a afirmat Cătălin Olaru, directorul artistic al Festivalului Filmului European.

„În ‘The Pod Generation’, recompensat cu premiul Alfred P. Sloane la Sundance 2023, personajul celebrei Emilia Clarke se pregăteşte să devină mamă, dar nu de dragoni. Începând cu natura concepţiei, descoperim că nu e un copil ca oricare altul. Nu-i vorbă, nici protagonistul interpretat de starul Timothee Chalamet în ‘Bones and All’ (premiul pentru regie la Veneţia) nu e tânărul îndrăgostit tipic, semn că patimile cărnii sunt multe şi mistuitoare, iar iubirea e doar una dintre ele. Împreună, avem bucuria să descoperim multele, ermeticele, tăcutele mistere presărate în ‘Music’ al Angelei Schanelec (cel mai bun scenariu la Berlin în 2023). Să intrăm, din fericire, pentru scurt timp, în pielea unui poliţist de provincie, mulţumită neverosimilului documentar ‘Gigi la legge’ (premiul special al juriului la Locarno). În sfârşit, ‘Samsara’, adică încă unul din filmele-eveniment ale ediţiei din acest an a Berlinalei (premiul special al juriului secţiunii Encounters), ne îndeamnă să închidem ochii şi să ne bucurăm de lume aşa cum e ea, plină de nedesluşite zgomote şi de spectacol”, a declarat Cătălin Olaru, citat în comunicat.

Programul complet urmează să fie prezentat în curând, iar biletele vor putea fi achiziţionate online, pe platforma Eventbook.ro şi direct din cinematografe. AGERPRES/(AS – autor: Petronius Craiu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Related Articles

Back to top button