Vernisajul expoziției „Noi, poporul: 25 de ani de parteneriat strategic”

Primarul Mihai Chirica a participat luni, 24 aprilie, pe esplanada și în interiorul Palatului Culturii, alături de Excelența Sa Kathleen Kavalec, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii (SUA), la București, la vernisajul expoziției „Noi, poporul: 25 de ani de parteneriat strategic”. Evenimentul a fost organizat cu ocazia aniversării a 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre Statele Unite ale Americii și România, de Ambasada SUA, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al României – Unitatea Arhive Diplomatice, Agenția Națională de Presă Agerpres și Universitatea din Craiova.
„Mulţumesc Ambasadei SUA și Doamnei Ambasador pentru organizarea în oraşul nostru a acestui eveniment deosebit, cu atât mai mult cu cât Excelența Sa este la prima vizită la Iași!
Legăturile Iașului cu Statele Unite ale Americii sunt dintre cele mai consistente și cu rădăcini solide în trecutul nu foarte îndepărtat.
Una dintre prezențele americane care au însemnat enorm pentru Iași şi România a fost cea din anul 1917, când Misiunea militară americană, în cadrul căreia activa și Misiunea Crucii Roșii Americane, condusă de colonelul Henri Watkins Anderson, a ajuns la Iași, în acea vreme de restrişte oraşul nostru devenind Capitală de război a României.
Ca semn al recunoștinței noastre pentru sprijinul american din acea perioadă, o piațetă din centrul Municipiului Iași – Piaţa Prieteniei Româno-Americane poartă numele președintelui Woodrow Wilson, iar o alee a fost denumită Henry Watkins Anderson, șeful Comisiei Crucii Roșii Americane pentru Balcani în Primul Război Mondial.
După căderea regimului comunist, Iaşul a reluat legăturile cu Statele Unite, iar în ultimii ani vreau să amintesc importantele investiții americane făcute la Iași, atât cele din industria auto, dar mai ales din domeniul IT, fapt ce a contribuit substanțial la creșterea mediului economic și de afaceri ieșean, cu perspective îmbucurătoare de dezvoltare accelerată.
În altă ordine de idei, foarte importantă este poziționarea municipiului Iași pe flancul estic al NATO și Uniunii Europene, lucru care ne transformă într-un pol strategic pentru securitatea în zonă, atât pentru România, cât și pentru Republica Moldova. De altfel, Iașul promovează principiile care stau la baza valorilor democratice americane și europene, în ideea ca și Republica Moldova să preia din aceste concepte în intenția ei, deja declarată și tot mai aplicată, de a accede în structurile Uniunii Europene.
Nu în ultimul rând, suntem foarte deschiși față de cultura americană, un exemplu în acest sens fiind disponibilitatea amenajării unui American Corner într-un amplasament corespunzător, în acest moment identificând nu mai puțin de patru spații, printre care și Palatul Braunstein, care pot oferi condiții optime pentru găzduirea acestei platforme de promovare a vastei culturi americane.
La rândul nostru, am întreprins demersuri de a ne face cunoscuți pe pământ american, în 2018 semnând un acord bilateral de începere a procesului înfrățirii municipiului Iași cu orașul Houston din Statele Unite.
Iașul este un oraș în care se manifestă pe deplin spiritul american al competiției, în care sunt promovate și apreciate valorile care constituie fundamentul democrației americane, în care înalta tehnologie americană a ridicat standardele economice și în care cultura și știința americană constituie un reper pentru zona academică.
Îmi doresc ca în anii care vor veni toate aceste dimensiuni ale colaborării dintre Iași și partenerii noștri americani să cunoască o dezvoltare substanțială, întărind astfel rolul strategic pe care orașul nostru îl are în această parte sensibilă a Europei.
Am încredere că legăturile Iaşului cu partenerii americani din cât mai multe domenii se vor dezvolta şi mai mult în anii care urmează!”, a transmis primarul Mihai Chirica.