Agricultura Republicii Moldova devine tot mai importantă ca regiune de origine a cerealie

Chişinău, 2 mai. /MOLDPRES/. Agricultura țărilor din Europa Centrală și de Est, inclusiv a Republicii Moldova, devine din ce în ce mai importantă ca regiune de origine a culturilor de cereale și semințe oleaginoase și ca furnizor cu risc scăzut în condiții de incertitudini și întreruperi ale lanțului logistic. Declaraţia a fost făcută în cadrul EURO GRAIN HUB Exchange & Forum, dsfăşurat în perioada 27-28 aprilie la București, considerat cel mai important eveniment de primăvară în industria cerealelor din Europa, transmite MOLDPRES.

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare,  a vorbit în cadrul forumului despre impactul războiului din Ucraina asupra sectorului agricol, precum și suportul pe care l-a acordat Republica Moldova în susținerea refugiaților ucraineni și tranzitul cerealelor ucrainene. Oficialul a reliefat importanța cooperării internaționale în contextul actualei crize, reiterând angajamentul Republicii Moldova de a coordona eforturile întru depășirea crizei de pe piața agricolă. Totodată, Bolea a solicitat ajutorul Uniunii Europene pentru a sprijini activitățile de stabilizare a prețurilor și a piețelor agricole.

În cadrul lucrărilor EuroGrainHub Exchange&Forum, Vladimir Bolea a discutat cu omologul român Petre Daea, despre consolidarea cooperării instituționale dintre Republica Moldova și România în domeniul agriculturii. Vicepremierul  a menționat că Republica Moldova are nevoie de sprijinul României în procesul de armonizare a legislației naționale la normele comunitare, pe segmentul agricol. În acest sens, au fost analizate mecanismele relevante pentru a asigura eficiența suportului, cu implicarea nu doar a reprezentanților autorităților publice cheie, ci și a reprezentanților mediului de afaceri, a comunității academice și de cercetare.

EURO GRAIN HUB a reunit reprezentanți din peste 30 de țări – oficiali guvernamentali, producători agricoli, comercianți, companii logistice și de inputuri agricole, procesatori, depozitari, instituții de finanțare și de management al riscurilor, companii din sfera juridică.