Fotbal feminin: FIFA ameninţă că meciurile Cupei Mondiale nu vor putea fi văzute în Europa

Naţiunile de top din fotbalul european riscă să nu aibă acces la meciurile Cupei Mondiale feminine din acest an, dacă televiziunile nu vor îmbunătăţi ofertele ”dezamăgitoare” pentru drepturile de transmisie, a afirmat preşedintele Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), Gianni Infantino, citat de Reuters.

Ofertele provenite din ţările Big 5 de pe Bătrânul Continent nu sunt acceptabile pentru FIFA, fiind considerate ”o palmă peste faţă” pentru jucătoare şi pentru ”femeile din lumea întreagă”, după cum a afirmat Infantino.

Ţările care formează Big 5 sunt Marea Britanie, Spania, Italia, Germania şi Franţa.

”Pentru a fi foarte clar, este obligaţia noastră morală şi legală de a nu vinde sub preţul pieţei Cupa Mondială feminină FIFA”, a spus Infantino la Geneva, la o reuniune a Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

”Astfel, dacă ofertele vor continua să fie nedrepte, vom fi forţaţi să nu transmitem Cupa Mondială feminină în ţările din Big 5”, a subliniat Infantino.

Cupa Mondială feminină va fi găzduită de Australia şi Noua Zeelandă între 20 iulie şi 20 august.

Infantino a precizat că televiziunile au oferit doar între 1 şi 10 milioane de dolari pentru drepturile TV, faţă de 100-200 de milioane de dolari pentru drepturile Cupei Mondiale masculine.

Din cauza diferenţei de fus orar, meciurile de la Cupa Mondială feminină vor figura în afara orelor prime-time în Europa, dar Infantino consideră că nu este o scuză valabilă.

”Poate …. nu e în prime-time în Europa, dar, totuşi, se joacă la 9 sau 10 dimineaţa, e o oră rezonabilă”, a afirmat preşedintele FIFA.

Cupa Mondială feminină din 2019 a adunat circa 1,12 miliarde de telespectatori pe toate platformele, potrivit unui audit al FIFA.
AGERPRES