FeaturedFluxNational

MAE: Libertatea de exprimare şi liberul acces la informaţie, piloni cheie ai unei democraţii consolidate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută celebrarea, miercuri, a Zilei Mondiale a Libertăţii Presei şi reiterează, cu această ocazie, importanţa drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, libertatea şi pluralismul media ca fiind esenţiale în asigurarea libertăţii de exprimare şi liberului acces la informaţie, piloni cheie ai unei democraţii consolidate şi ai unui stat de drept funcţional.

MAE arată că prin tema propusă în acest an la nivelul Organizaţiei Naţiunilor Unite/UNESCO, „Shaping a Future of Rights: Freedom of expression as a driver for all other human rights”, comunitatea internaţională subliniază rolul esenţial al libertăţii de exprimare în asigurarea tuturor celorlalte drepturi ale omului.

În contextul internaţional actual, marcat de războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, rolul şi responsabilitatea majoră a mass-media în difuzarea echilibrată a informaţiilor către publicul larg devin şi mai evidente, ca şi importanţa eforturilor de educare a publicului larg şi de combatere a dezinformării, indică MAE.

MAE condamnă ferm încercările de intimidare, hărţuire sau influenţare a jurnaliştilor şi a mass-media şi îşi exprimă susţinerea pentru jurnalismul independent, siguranţa şi protecţia jurnaliştilor şi a lucrătorilor media, pluralismul mediatic, libertatea de exprimare şi libertatea presei.

Ministerul reaminteşte că, în perioadele de criză securitară, precum cea pe care o traversăm în prezent, consolidarea rezilienţei societale, în general şi, în special, faţă de dezinformare poate fi realizată doar printr-un parteneriat solid şi o abordare integrată care să implice, pe lângă stat, cooperarea cu mediul academic şi cu societatea civilă.

Ziua de 3 mai a fost declarată Ziua Mondială a Libertăţii Presei pe 23 decembrie 1993 de către Adunarea Generală a ONU, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO, în 1991. ONU a declarat marcarea acestei zile pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, ca o componentă fundamentală a drepturilor omului. AGERPRES

Related Articles

Back to top button